1,5 LITARA NA 100 KM

Hibridni Golf GTE je štedljivi GTI

21.02.2014 u 10:49

Volkswagen Golf GTE

Izvor: Promo fotografije / Autor: vw

Bionic
Reading

Godinama su Nijemci govorili da hibridna tehnologija nema smisla, sve dok ih nisu pritisnuli zakoni EU-a. Da hibridna tehnologija, čini se, itekako ima smisla, govori treća prinova u Golfovoj sportskoj obitelji. Nakon GTI-ja i GTD-a, sada je tu i Golf GTE

Iza nove oznake stoji kombinirani pogon sazdan od poznatog nam 1,4-litrenog turbopunjenog benzinca koji razvija 148 KS te elektromotora koji razvija 101 KS i sposoban je u potpunosti pogoniti automobil sve do 129 km/h.

Tu je i litij-ionska baterija koja se, osim pretvaranjem kinetičke u električnu energiju, može puniti i putem standardne 220-voltne utičnice, pa tako Golf GTE do udaljenosti od 50 km može služiti kao običan električni automobil.

Ako pak stremite malo agresivnijoj vožnji, s papučicom gasa do kraja GTE će do stotke dosprintati za 7,6 sekundi te postići 216 km/h.

Volkswagen navodi da je kombinirana potrošnja deklarirana na svega 1,5 litara na 100 km te da s jednim rezervoarom i punom baterijom GTE može prevaliti čak 934 km. Emisija CO2 pritom iznosi svega 35 grama po kilometru pa će trošarina i kod nas za ovaj automobil biti minimalna.

Sve ostale vizualne značajke standardne za GTI/GTD modele su tu, samo što umjesto crvene, GTE ima plavu liniju koja prelazi rešetkom hladnjaka i kroz svjetlosno sklopovlje.

Nadajmo se da i cijenom neće previše odstupati od GTI-ja i GTD-a.