OD ČOKOLADE DO BADEMA

Grickalice koji ne debljaju, a opako su ukusne

28.10.2013 u 08:57

Bionic
Reading

Međuobroci nisu opasni za vitku liniju ako ih pažljivo birate, a osim što neće izazvati višak kilograma, dat će vam pravu energiju

1. Bademi

Nutricionistica Roberta Re dala je nekoliko savjeta o hrani koja nam može biti kvalitetan međuobrok, a među njima su i bademi. Jedete li ih prije ručka, bit ćete manje gladni, a to je pokazalo jedno istraživanje. Huffington Post piše da bi se bademi trebali prožvakati čak 40 puta jer ćete dobiti više nutrijenata i vitamina E, što su istraživanjem otkrili znanstvenici sa sveučilišta Purdue.

2. Čokolada za paniku

Imate li ludi dan u uredu i odmah vam treba nešto kako biste se smirili, odaberite tamnu čokoladu. Ona će vas opustiti, kao što je i sudionike studije na britanskom sveučilištu Wolverhampton. I mlijeko i čokolada imaju pozitivan učinak na osjećaj anksioznosti. Uz manju porciju od jednog reda čokolade, razina šećera u krvi nije skočila i poremetila sustav.

3. Žitarice

Imate li krizu prije ručka i hvata li vas jaka glad, pojedite obične žitarice bez šećera.

Znanstvenica na prestižnom MIT-u Judith Wurtman kaže da će vam one oporaviti organizam i potaknuti tijelo na proizvodnju serotonina - neurotransmitera koji suzbijaju apetit. Tako ćete lakše izdržati do ručka. U ovom slučaju imate samo jedno pravilo, a to je da ih ne jedete s mlijekom jer mozak oslobađa serotonin samo u nedostatku proteina.

Da biste zadovoljili potrebe, dovoljno je pojesti ¼ šalice i to u roku deset minuta jer će se inače serotonin proizvoditi puno sporije.

4. Sir i jogurt

Ako se osjećate umorno, uzmite mali obrok bogat proteinima poput nemasnog jogurta ili svježeg sira. Pojedete li neki slatkiš, bit će vam još teže i osjećat ćete se iscrpljeno čim prođe onaj prvi, slatki osjećaj.

Takvim načinom prehrane u organizam ćete unositi dovoljno kalcija, što, između ostalog, pomaže kod ublažavanja PMS-a.

5. Voće

Želite li zdravi međuobrok bez suvišnih kalorija, najbolji je izbor voće. Profesorica iz centra Fred Hutchinson Cancer Research, Anne McTiernan, smatra da je za mršavljenje bitno izbaciti međuobrok ako niste toliko gladni da ne možete izdržati, a ako je tako, njezin izbor svakako je voće. Također preporučuje da ne premašimo iznos od 100 kalorija. Tako, primjerice, možete pojesti bananu, krušku, mali mango, naranču, mandarinu ili breskvu.

Odlučite li se za sušeno voće, količine su puno manje: tri šljive, datulje ili smokve, 1 žlica grožđica ili 8 sušenih breskvi.

I nemojte zaboraviti da voće ima puno vitamina, ali i vlakana koja su ključna za mršavljenje.

6. Proteinske pločice

Proteinske pločice ne spadaju u zdravi međuobrok, bez obzira na to što najčešće imaju žitarice i vlakna, jer uz to imaju i količinu šećera koju ni jedan nutricionit ne bi odobrio. No studija britanskog sveučilišta Cardiff pokazala je da popularne pločice imaju jako dobar učinak na organizam, posebno ako ste preskočili doručak. Takva vrsta hrane daje energiju i smanjuje anksioznost te pomaže kod koncentracije. Istraživanje je također pokazalo da će ljudi manje griješiti u obavljanju bilo kojih obaveza, od vožnje automobila na dalje, jer imaju bolju koncentraciju.