TURIZAM U RITMU MUZIKE ZA PLES

Glazbeni festivali koje ne biste smjeli propustiti

27.10.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Iako su mnogi ostali zatečeni viješću da su karte za najpoznatiji svjetski open air Glastonbury rasprodane za samo 15 sati, britanski Guardian razveselio je svojom ljestvicom alternativnih europskih događanja koja sljedeće godine nikako ne biste smjeli propustiti. Tim više što je na prvom mjestu hrvatski Soundwave - festival koji godinama oduševljava publiku u Petrčanima kod Zadra

Guardianov izbor najfestivala 2010. još je zanimljiviji uzmemo li u obzir da ga je sastavio bivši basist grupe Suede Mat Osman, urednik portala whatsonwhen.com i koautor Frommer'sovog vodiča 300 Unmissable Events & Festivals Around the World, koji je ovog mjeseca izašao iz tiska.

Hrvatski Soundwave opisao je kao bolju verziju britanskog Bestivala, koji su 2009. posjetile 43 tisuće ljudi. 'Smješten u ribarskom selu na dalmatinskoj obali, Soundwave ima sve osobine Bestivala, ali u mnogo ljepšem i sunčanijem izdanju', navodi Guardian. Osim mjestima za ples i provod, riječi hvale posvećene su i festivalskom party brodu te klubu Barbarella namijenjenom istinskim fanovima diska.

Festival heavy metal glazbe Hellfest

Ljubiteljima događanja što kombiniraju različite moderne umjetničke izričaje Guardian umjesto popularnog londonskog festivala Onedotzero savjetuje odlazak na talijanski Netmage, koji će se po 10. put od 28. do 30. siječnja održati u Bolonji. Ovaj međunarodni festival posvećen je elektronskoj umjetnosti, s posebnim naglaskom na audiovizualna istraživanja. Glavni dio programa održat će se na tzv. Live-Media Flooru, zamišljenom kao mjestu susreta slika i zvukova svih vrsta i formata.

Iako još nije poznato u kojem će se europskom gradu održati legendarni No Fun festival, ni ove godine sigurno neće razočarati publiku željnu bučnog underground provoda. Riječ je o događanju koje je 2004. u bruklinskoj Music Hall of Williamsburg pokrenuo eksperimentalni glazbenik Carlos Giffoni, da bi prošle godine po prvi put bilo održano i u Europi. Zanimljivo je da je za prvi europski pokušaj festival poznat po žestokim bendovima i svemu što uz to ide organiziran u urednoj i mirnoj Švedskoj.

Najveći austrijski festival elektronske glazbe - Springfest

Ako vam je od undergrounda draži heavy metal (ili slični ekstremni tonovi) i jako, jako užarena atmosfera, ne smijete propustiti Hellfest, festival na otvorenom koji se od 2006. svake godine održava u francuskom Clissonu. Obožavateljima takve vrste glazbe dovoljno je spomenuti da će uz tridesetak bendova od 18. do 20. lipnja 2010. line uperi biti 7 Seconds, Agnostic Front i Arch Enemy.

Željeli biste otići na Sonar? Umjesto u Barcelonu, radije se uputite u Graz i rasplešite na Springfestivalu. Najveći austrijski festival elektronske glazbe u potpunosti je posvećen klupskoj sceni i umjetnosti, a prošle godine okupio je više od 200 DJ-a i čak 20 tisuća posjetitelja. I iduće godine možete sa sigurnošću očekivati četiri noći, odnosno pet dana vrhunske elektronske zabave.

Poklonici takve zabave uživali bi i na francuskom Worldwide Festivalu, čiji je organizator svjetski poznat DJ Gilles Peterson, hrvatskoj publici poznat i po mnogim nastupima u našim krajevima.

U Guardianov top 10 svrstani su još festival klasične glazbe St. Magnus, koji se održava na otočju Ockney uz sjevernu obalu Škotske, islandski Airwaves, zbog kojega u kolovozu živne cijeli Reykjavik, festival tradicionalnih irskih pjesama World Fleadh te francuski Tempo Latino, koji slovi za najbolji europski festival latino ritmova.