POVLAČI SE S TRŽIŠTA

Gel za dojke opasan jer ometa mamografiju

24.04.2012 u 10:16

Bionic
Reading

Hijaluronski fileri Macrolane, namijenjeni 'instant' povećanju grudi bez rezova, ožiljaka i implantata, povlače se iz uporabe jer je utvrđeno da otežavaju, pa čak i onemogućavaju interpretaciju mamografskih snimaka

Ovakvu je odluku donio sam proizvođač filera, tvrtka Q-Med, nakon što je Europska regulatorna agencija za lijekove i medicinske proizvode (MHRA) upozorila da spomenuti proizvodi za povećanje grudi otežavaju otkrivanje raka dojke, piše Novi list. Istraživanje Britanskog udruženja estetskih plastičnih kirurga (BAAPS) pokazalo je da je svaki četvrti kirurg evidentirao slučajeve komplikacija kod žena koje su u svoje grudi ugradile filere.

Također se pokazalo da Macrolane u nekim slučajevima može stvarati i bezopasne kvržice u dojkama, što rezultira nepotrebnim pretragama i pojavom anksioznosti kod pacijentica.

Francuski implantati povučeni su zbog rizika za zdravlje

Stručnjaci pak tvrde da nema opasnosti po zdravlje pacijentica koje su ih ugradile. No predsjednik BAAPS-a Fazel Fatah upozorio je da bi neki tretman trebalo smatrati sigurnim tek kad je poznato njegovo dugoročno djelovanje na dijagnostiku raka dojke, od kojeg žene danas obolijevaju u velikom broju. Nakon velike afere s francuskim implantatima za povećanje grudi proizvođača Poly Implant Prothese (PIP), koji su se pokazali rizičnima za zdravlje, ovakvi su proizvodi opravdano pod povećalom javnosti i medicinske struke.

Samo u 2009. godini, kad se ovaj proizvod počeo primjenjivati u estetskoj kirurgiji, u Velikoj Britaniji je oko tisuću žena ugradilo filere. Prema podacima Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Macrolane u Hrvatskoj nije u širokoj primjeni i dosad je ugrađen u dojke samo dviju pacijentica koje će liječnici obavijestiti o promjeni namjene ovog proizvoda. Ako su nakon tretmana kod estetskog kirurga bile na mamografiji, morat će se konzultirati s liječnikom i po potrebi ponoviti pregled. Vađenje filera iz grudi nije potrebno jer se s vremenom razgrađuju u organizmu.

Siguran proizvod

Macrolane je gel koji se sastoji od stabilizirane hijaluronske kiseline i namijenjen je privremenom povećanju, obnavljanju volumena ili oblikovanju površine tijela. Smatra se sigurnim proizvodom jer je hijaluronska kiselina, koja se koristi i za popunjavanje bora na licu, inače sastavni dio ljudskih tkiva te se s vremenom razgrađuje prirodnim procesom. Preparat Macrolane u potpunosti se resorbira nakon 12 do 15 mjeseci nakon ubrizgavanja, a onaj tko želi trajni rezultat, postupak koji stoji oko 35 tisuća kuna treba ponoviti nakon godinu dana.