PROBLEM S TEMPOMATOM

Ford pristao na rekordno povlačenje 4,5 milijuna vozila

14.10.2009 u 15:20

Bionic
Reading

Nakon više od deset godina navlačenja, Ford je pristao objaviti povlačenje 4,5 milijuna vozila zbog opasnosti od spontanog zapaljenja vozila

Ford je na najveće povlačenje vozila u povijesti pristao nakon dugotrajne istrage američke nezavisne agencije za sigurnost u prometu NHTSA koja je utvrdila da je uzrok problema  manjkavi prekidač za deaktivaciju tempomata Texas Instrumentsq koji vozaču omogućava da ugasi sustav pritiskom papučice kočnice.

Ford je spomenuti prekidač koristio od 1999. do 2003. na čak 16 milijuna vozila. U međuvremenu, kako prenosi Detroit Express, za čak 500 spontanih zapaljenja automobila krivi se upravo spomenuti sklop, a Ford je u posljednjih nekoliko godina imao čak osam nacionalnih povlačenja ukupno 14,1 milijuna vozila.

Američkog proizvođača optužuje se da je odugovlačio s povlačenjem zbog skupoće popravka. Početak povlačenja 4,5 milijuna problematičnih vozila najavljen je za 26. listopada, a u Fordu priznali da je razlog povlačenja dio koji 'pod određenim okolnostima može interno procuriti, postići previsoku temperaturu, zadimiti se i zapaliti'.

Povlačenje se odnosi isključivo na modele automobila namijenjenih američkom tržištu.