Ukusna i jednostavna

Fina juha koju Talijani obožavaju osvojit će vas lakoćom pripreme i okusom

16.02.2023 u 13:24

Bionic
Reading

Italija je tradicionalno zemlja u kojoj je dobro i fino jede, no Talijani nisu slavni samo po tjestenini i pizzama. Tu je juha od luka koju jednom kad probate, pravit ćete iznova i iznova

Za juhu od luka žitelji Toskane ponosno se će istaknuti kako su je baš oni izmislili. Najpoznatijih verzija ove juhe, carabaccia, zapisana je u kuharici iz 16. stoljeća. Poslužite je s jajima ili bez njih, ali ona ipak daju značajan doprinos ovoj inače vrlo jednostavnoj juhi. Ako želite bogatiji okus, možete upotrijebiti pileći temeljac ili popržiti komadiće pancete ili kobasice i dodati u juhu. U proljeće dodajte svježi grašak i uživajte u okusu.

Potrebni sastojci:

  • otprilike 1 kg crvenog luka, narezanog na tanke ploške
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus još malo za polijevanje
  • 4 svježa lista kadulje
  • sol i papar
  • 4 šalice (1 litra) povrtnog temeljca
  • 4 jaja
  • 3/4 šalice ribanog parmezana, plus još malo za posluživanje, po želji
  • 4 kriške hrskavog kruha, prepečenog

Priprema:

U velikom loncu s debelim dnom i na najnižoj vatri lagano pirjajte luk na maslinovom ulju. Luk prethodno dobro posolite i popaprite te dodajte listiće kadulje. Ostavite da se nasjeckani luk lagano pirja kako bi otpustio slatkoću, no pripazite kako ne bi zagorio. Ako počne zagarati ili se lijepiti za dno posude, dodajte malo povrtnog temeljca.

Dodajte temeljac tako da pokrije luk i pojačajte vatru dok ne počne kuhati. Držite vatru na srednjoj jačini i pustite da se juha kuha 30 minuta. Provjerite ima li dovoljno začina i po potrebi dodajte još soli ili papra.

Otprilike 5 minuta prije nego što je juha gotova po vrhu pospite polovicu količine sira, direktno u lonac razbijte jaja, a zatim dodajte i drugu polovicu sira i bez miješanje samo poklopite. Ostavit da kuha oko 5 minuta - bjelanjci bi trebali biti kuhani, a žumanjci tekući.

Juhu poslužite juhu s jednim jajetom u svakoj zdjelici i dodajte krišku prepečenog kruha. Po želji pospite dodatnim parmezanom, naribanim crnim paprom i s malo maslinovog ulja.