zdravo i fino

Bolji prijedlog za ručak teško ćete naći: Jeftinu, brzo gotovu, a uz to tako ukusnu juhu od leće pripremat ćete više puta

07.02.2023 u 10:50

Bionic
Reading

Obzirom na rastuće cijene hrane i nedostatak vremena za kuhanje dobri, ukusni, brzi, a pri tome jeftini recepti itekako se cijene. Ova topla i hranjiva juha od leće i kelja sigurno će se čest naći na kućnom meniju

Hranjiva, zdrava, a pri tome brzo gotova juha za čije sastojke ne morate izdvojiti puno novca zvuči kao odličan recept za ručak. Osnovu ovog jela čini leća, hranjiva i zdrava namirnica te zeleno lisnato povrće poput kelja. Hranjivost jela pojačava dodatak kobasica i temeljca, no ovo jelo sasvim dobro funkcionira i bez toga.

Potrebni sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 para potpuno kuhane pileće kobasice, narezane na tanke kolutiće (oko 170 g)
  • 1 mali žuti luk, narezan na kockice
  • 2 male mrkve, narezane na kockice
  • Malo soli
  • 2 žlice umaka od rajčice
  • 2 češnja češnjaka, mljevena ili sitno nasjeckana
  • 1 list lovora, po mogućnosti svjež
  • 1 žličica sušenog origana
  • 6 šalica pilećeg ili povrtnog temeljca bez dodane soli ili vode (oko 1,4 l)
  • 1 šalica suhe smeđe ili zelene leće, dobro isprane
  • 2 šalice kelja, ogoljenog i sitno nasjeckanog (oko 60 g)
  • vježe mljeveni crni papar
  • Sjeckani svježi peršin, za ukras (po želji)

Postupak:

U velikom loncu na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte kobasicu i dinstajte, povremeno miješajući, dok ne porumeni, oko 4 minute. Dodajte luk, mrkvu i prstohvat soli. Ponovno dinsajte, povremeno miješajući, dok luk ne postane proziran, oko 4 minute. Drvenom žlicom ostružite sve zapečene komadiće dok povrće ne otpusti vlagu. Umiješajte umk od rajčice, češnjak, lovorov list i sušeni origano.

Dodajte juhu ili vodu, leću i još jedan prstohvat soli. Poklopite, pojačajte vatru i pustite da juha zavrije. Stavite poklopac na pola lonca, ostavite da lagano krčka dok leća ne bude kuhana i dok se okusi ne stope, oko 20 minuta. Kušajte kako biste provjerili je li leća potpuno kuhana. Ako nije, kuhajte još 5 do 10 minuta. Po želji dodatno posolite. Umiješajte kelj, ostavite ga da povene, oko 2 minute. Začinite s malo mljevenog papra.

Maknite s vatre, ulijte u zdjelice, pospite peršinom po želji i poslužite vruće.

Dodatni savjeti:

Obzirom da je i cijena kelja nešto veća no prije, ovu ukusnu i hranjivu juhu možete učiniti još jeftinijom – razmislite o korištenju drugog otpornog zelenog povrća. Na primjer, smrznuti špinat, koji ćete prije odmrznuti i dobro iscijediti također će dobro funkcionirati u ovom receptu.

Kako biste ovo jelo učiniti vegetarijanskim, preskočite kobasicu i upotrijebite povrtni temeljac ili običnu vodu.