EKOLOGIJA PRESUDILA

Ferrari se okreće proizvodnji hibridnih superautomobila

09.09.2010 u 11:03

Bionic
Reading

Ni proizvođači egzotičnih sportskih automobila nisu imuni na hibridni pogon. Nakon Porschea, ekipi bi se uskoro trebao pridružiti i Ferrari, koji nam već u Ženevi iduće godine planira predstaviti svoj prvi serijski hibridni superautomobil

Električno-benzinski pogon novog modela trebao bi biti zasnovan na onom konceptnog modela 599 HY-KERS koji nam je talijanski proizvođač predstavio na minulom salonu u Ženevi prije nešto manje od pola godine.

To znači da će se uz moćni benzinski V12 pod poklopcem naći mjesta i za električni motor sa stotinjak KS te litij-ionski baterijski paket i sustav pretvaranja kinetičke u električnu energiju – KERS.

Dodatna težina elektromotora i baterijskog paketa nadoknađena je performansama i učinkovitošću, pa tako u Ferrariju tvrde da je hibridni sklop smanjio potrošnju za 30-ak posto.

Talijani ističu da je korištenje hibridne tehnologije jedini način na koji mogu nastaviti ugrađivati motore s većim brojem cilindara, te da će u svrhu niže potrošnje i emisije ispušnih plinova budući modeli iz Maranella biti manji i lakši.