VIRALNI HIT

Famozna Zarina bijela haljina na točkice bila je apsolutna senzacija, a bivši šef modnog diva otkriva da nisu računali na takav uspjeh

19.02.2023 u 14:06

Bionic
Reading

Nakon što je prije godinu dana napustio mjesto izvršnog direktora Inditexa, najveće modne kompanije na svijetu, Pablo Isla predaje ne madridskom IE sveučilištu, u upravnom odboru Nestlea, a pronašao je vrijeme i za svoju veliku strast - filmove pokrenuvši producentsku kuću. U razgovoru za Financial Times dotaknuo se rada u Inditexu i planetarnom uspjehu Zare za koji je dobrim dijelom i sam zaslužan

Pablo Isla priznaje da i dalje nosi odijela Massima Duttija, pristupačnog luksuznog brenda grupe Inditex: 'Kupovao sam ovu marku prije nego što sam se pridružio Inditexu i imam mnogo njihovih odijela, većina njih je tamnoplava', kaže 59-godišnji Isla, koji je implementirao uspješnu poslovnu strategija rasta u španjolskom modnom divu.

Njihova sposobnost da proizvode traženu odjeću u vrlo brzom roku postala je predložak koji su drugi trgovci od tada pokušavali više-manje uspješno oponašati. Zanimljivo je da Inditex proizvodi oko polovice svoje odjeće u blizini svog sjedišta koje se nalazi u gradu Arteixo u Galiciji, sjeverozapadnoj Španjolskoj, a ostatak tvornica je u Portugalu i Maroku. S nekima od dobavljača imaju poslovne odnose već više od 20 godina, a također ovaj modni div posjeduje 10 tvornica.

Jedno od najznačajnijih poboljšanja u uspješnom poslovnom procesu bilo je praćenje razvoja tehnologije koja je njihovo poslovanje do tada orijentirano na fizičke trgovine pretvorila u hibridnu maloprodaju. Pri tom su koristili svoju globalnu mrežu od 6400 trgovina kao izloge i mala distribucijska središta za kupce koji odjeću sve više kupuju na svojim smartfonima.

Taj se potez pokazao strahovito uspješnim i do 2021. četvrtinu Inditexove prodaje činila je online kupovina. Nije im naštetila ni pandemija kao ni inflacija jer su proširili svoju mrežu trgovina dok su ih konkurenti zatvarali.

'Nikad neću govoriti o drugoj tvrtki, čak ni s investitorima. U poslu napredujete ne samo zbog poslovnog modela, već i zbog provođenja tog modela. Ali gotovo je nemoguće biti uspješan ako pokušate replicirati poslovni model druge tvrtke bez odgovarajuće kulture', kaže Isla.

  • +2
Zara x Irina Shayk Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Dodaje da je Inditex osim dobre strategije ponekad imao i sreće s prodajom određenih odjevnih predmeta, poput Zarine bijele haljine na točkice iz 2019., koja je postala apsolutna senzacija na društvenim mrežama. 'U modi uvijek postoji element iznenađenja. To ima veze s emocijama. Zato je fleksibilnost tako važna', kaže Isla.

  • +3
Zarina haljina s na točkice iz 2019. bila je apsolutni hit Izvor: Promo fotografije / Autor: Zara

Kada je Isla odstupio 2022., Ortegina kći Marta preuzela je mjesto predsjednice, dok je posao izvršnog direktora dodijeljen Óscaru Garcíi Maceirasu, dotadašnjem glavnom savjetniku i tajniku Inditexove uprave.

'Poznajem Martu otkako je bila studentica i dijelili smo mnoge obiteljske trenutke. Ali nikad u životu općenito ne volim komentirati ili kritizirati druge ljude. Radije šutim', bilo je sve što je rekao o novoj šefici Inditexa i prvoj ženi Zare.

  • +6
Emmanuelle Alt x Zara Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo