VAŽNI SAVJETI

Evo zašto vam pečeno pile ne ispada sočno i hrskavo

07.02.2015 u 09:21

Bionic
Reading

Ispeći cijelo pile čini se tako lako – začinite ga, stavite u pećnicu i za sat ili dva imate ukusan ručak za cijelu obitelj. No mnogi ne mogu postići da meso bude sočno, a korica hrskava

Imate li i vi ovaj problem te vam se čini da je meso svaku puta suho, a koža gnjecava, možda ste preskočili koji od ovih važnih koraka.

Birajte kvalitetu

U teškim financijskim vremenima prvo razmišljamo o cijeni namirnice, no ponekad si čovjek treba dati malo oduška i uživati. Ako možete birati, radije odaberite domaću piletinu jer će i krajnji rezultat biti daleko ukusniji.

Začini su važni

Nemojte se bojati dobro začiniti pile, posebno solju jer ona je zaslužna za hrskavu, zlatno smeđu koricu. Sve začine od papra do timijana ili ružmarina dobro utrljajte na cijelo pile kako bi dubinski ušli u meso. To vrijedi za sva mjesta i ispod krilca, oko bataka i u unutrašnjosti pileta.

Neka bude na sobnoj temperaturi

Ako stavite peći pile koje je bilo u hladnjaku, trebat će mu dulje da bude gotovo, ali će se i neravnomjerno ispeći. Neka odstoji na sobnoj temperaturi oko pola sata kako bi se začini upili i ocijedio višak tekućine.

Prije no što začinite meso, pile svakako treba obrisati od viška vode i tekućina jer inače nećete dobiti onu primamljivu hrskavu koricu.

Pile se peče na dva načina

Cijelo pile možete peći na dva načina, piše Yahoo Food. Ili ćete ići na brzu opciju s visokom temperaturom ili suprotno, posebno ako imate dovoljno vremena za pripremu ručka. Osim toga, volite li da se meso lakše odvaja i koža ne bude jako hrskava, sigurno ćete birati drugu opciju. Ova je prva više za ljubitelje reš mesa koji baš vole kada sa strane meso malo i zagori.

Ne režite ga čim je pečeno

Ovo pravilo zapravo vrijedi za bilo koji tip mesa koji se pekao u komadu. Nakon što ste ga izvadili iz pećnice mora kratko odstajati jer inače će otpustiti sve sokove i biti suho. Dovoljno je da pile odstoji 15 minuta prije rezanja kako biste izbjegli ovu pogrešku.

Iskoristite mast od pečenja

Mnogi će mast od pečenja baciti jer ne razmišljaju da zapravo može poboljšati okus drugim namirnicama. Iskoristite je za razno povrće ili primjerice tradicionalne mlince.