ČISTUNCI BEZ PREMCA

Evo zašto su mačke uvijek čiste

24.03.2015 u 11:26

Bionic
Reading

Mačke su nenadmašni čistunci, svi ćemo se u tome složiti, no jeste li se ikada zapitali zašto se tako ‘manijakalno’ čiste? Razlozi bi vas mogli iznenaditi

Kako donosi Mačkarica, mačke gotovo 50 posto svog budnog vremena provedu obavljajući higijenu. Iako bi, gledajući iz ljudske perspektive, pomislili da se radi o ponešto taštim mačjim individualcima, razlozi su posve druge prirode.

Mačke se instinktivno čiste od bilo kakvog mirisa kako ih ne bi otkrile potencijalno opasne životinje te da se zaštitite od predatora koji im prijete.

Mačke se nešto malo znoje kroz šapice, a hlade se pomoću sline koja isparava na krznu da bi zadržale optimalnu tjelesnu temperaturu. Tako reguliraju oko trećinu procesa hlađenja organizma.

S druge strane, kada se čisti, mačka jezikom raspoređuje prirodno ‘ulje’ na vlastitom krznu. Ono pomaže u zaštiti od vlage i čuva toplinu.

Mačja slina sadrži enzime koji se ponašaju kao prirodni antibiotici. Ako vaša mačka liže ranu, moguće je da je štiti od infekcije. Naravno, ako primijetite bilo kakvu ranu, mačku odmah odvedite veterinaru.

Osta

le razloge zašto se mačke čiste, možete pročitati na Mačkarici