normalna pojava

Evo zašto starenjem sve češće osjećamo hladnoću i kako si pomoći

26.11.2023 u 15:00

Bionic
Reading

Od gubitka mišićne mase do sve tanje kože; postoji niz uzroka zbog kojih je posve normalno osjećati hladnoću u starijoj dobi

Tijekom godina mnoge osobe sve više žude za toplim dekama i mekanim puloverima koje će ih u nešto starijoj dobi držati toplima i u hladnim zimskim danima. Doktori tvrde da je pojačan osjećaj hladnoće s godinama sve učestaliji te da se radi o - posve normalnoj pojavi.

Naime liječnici tvrde da je starenjem ljudima sve teže zadržati toplinu tijela, odnosno da je uobičajen pojačan osjećaj hladnoće s godinama. Ipak, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da si olakšate ovu često nelagodnu pojavu.

Zašto osjećate hladnoću?

'Koža postaje tanja kako starimo, gubi neke stanice, ali i dodatno gubi masni sloj', objasnila je dr. June McKoy, koja uspoređuje masni sloj kože s izolacijom u kući: namijenjen je održavanju topline. Kako gubimo dio tog sloja, naše tijelo gubi sposobnost da se održi toplim kao nekad.

Ovaj gubitak masti posebno se događa u nogama i rukama, zbog čega je važno staviti veću pozornost na ova područja kako biste manje osjećali hladnoću u cijelom tijelu.

Također, ljudi u starijoj dobi gube mišićnu masu, ističu stručnjaci.

'Tendencija je gubitka od tri do osam posto mišića svako desetljeće, počevši od dobi od 30 godina. Dakle do dobi od 65 godina mnoge osobe izgubile su 10 posto ili više mišićne mase, a do dobi od 80 godina 30 posto ili više', rekao je dr. James Powers.

To ne samo da utječe na fizičku moć, već i na osjećaj topline u tijelu, jer mišići aktivno koriste kisik i tim procesom podižu tjelesnu temperaturu.

Evo kako si pomoći

Naravno, deke i džemperi uvijek su dobar način da vam bude toplo - pogotovo kako ulazimo u kasnu jesen i zimu. Osim toga, Powers je rekao da slojevito odijevanje i boravak u toplom okruženju općenito mogu biti korisni.

Tjelesna kondicija također može puno pomoći. Vježbanjem možete usporiti jednog od krivaca za osjećaj hladnoće - gubitak mišićne mase. Osim toga, to je dobar način da se općenito osjećate bolje.

'Svi obično osjećamo hladnoću ako smo nepokretni, pa ako već s godinama imate sklonost osjećati hladnoću, jednostavno se krećite', dodala je dr. Ariel Green.

To može značiti odlazak u šetnju, vožnju bicikla ili izvođenje jednostavnih vježbi snage dok sjedite. Za trening snage na stolici predlaže korištenje pune staklenke ili konzerve te njihovo podizanje nekoliko puta za veću učinkovitost.

'Glavna stvar je jednostavno se kretati što više možete. Osim održavanja topline, vježbanje može pomoći zdravlju srca, mentalnom zdravlju i smanjiti rizik od ozljeda. Drugim riječima, vježbanje je dobitak na svim razinama', poručila je dr. Green.

Kada treba otići liječniku

Stručnjaci naglašavaju da je riječ o posve normalnom stanju, no pojačana hladnoća primjetna je kao simptom dijabetesa, loše cirkulacije ili zatajenja srca pa ako vas ovo stanje zabrinjava, nije loše naručiti se za medicinske pretrage i razgovor s liječnikom.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'