ZA DUG I ZDRAV ŽIVOT

Znanstvenici savjetuju: Ovih osam navika mogu usporiti starenje do šest godina

06.11.2023 u 14:45

Bionic
Reading

Znanstvenici su otkrili kojih osam zdravstvenih mjera mogu usporiti proces starenja tijela za čak šest godina, a neke od njih nije teško provesti u praksi

Održavanje tjelesne težine, šećera u krvi, kolesterola i krvnog tlaka pod kontrolom, uz zdrav režim spavanja i prehrane, redovitu tjelesnu aktivnost i nepušenje može usporiti proces starenja za oko šest godina, kažu američki stručnjaci.

Znanstvenici tako navode osam navika koje mogu usporiti starenje do šest godina, a neke od njih nije nemoguće provesti u djelo te uključuju zdrav san i redovitu tjelovježbu, što usporava tempo biološkog starenja tijela.

Studija pokazuje da poštivanje ovih mjera potiče dobro zdravlje srca, što zauzvrat može usporiti tempo biološkog starenja do šest godina.

Temeljeni na podacima više od 6500 odraslih osoba prosječne dobi od 47 godina, ovi su rezultati predstavljeni na znanstvenoj konferenciji American Heart Association (AHA) u Philadelphiji.

Znanstvenici su istaknuli da su ljudi s najboljim kardiovaskularnim zdravljem bili oko šest godina biološki mlađi - tempom kojim su starjeli svake godine života - od svoje stvarne dobi.

'Ova otkrića nam pomažu razumjeti vezu između kronološke i biološke dobi te kako nam pridržavanje zdravih životnih navika može pomoći da živimo dulje', rekao je Donald Lloyd-Jones iz AHA-e.

'Svatko želi živjeti dulje, ali što je još važnije, mi želimo živjeti zdravije kako bismo zaista mogli uživati i imati dobru kvalitetu života što je moguće više godina', rekao je Lloyd-Jones, bivši volonterski predsjednik AHA-e.

Tzv. Life's Essential 8 ima cilj definirati zdravlje srca na temelju četiri promjenjive mjere načina života i četiri promjenjiva pokazatelja zdravlja.

Kako bi izmjerili fenotipsku ili biološku dob osobe, istraživači su provjerili njihov metabolizam, funkciju organa i upalne procese. Fenotipsko ubrzanje starosti je razlika između biološke i stvarne dobi, pri čemu veće vrijednosti ukazuju na brže biološko starenje. Nakon što su uzeli u obzir društvene, ekonomske i demografske čimbenike, istraživači su rekli da je najviši rezultat - što znači dobro kardiovaskularno zdravlje - povezan s biološkom dobi koja je za oko šest godina manja od stvarne.

Viša autorica studije Nour Makarem, s Medicinskog centra Irving Sveučilišta Columbia u New Yorku, upozorava na sljedeće: 'Otkrili smo da je bolje kardiovaskularno zdravlje povezano s usporenim biološkim starenjem. Također smo pronašli povezanost - kako zdravlje srca raste, biološko starenje opada.'

Naprimjer, prosječna stvarna dob onih s dobrim zdravljem srca bila je 41 godina, a njihova prosječna biološka dob bila je 36 godina. Prosječna stvarna dob onih koji su imali loše kardiovaskularno zdravlje bila je 53 godine, iako je njihova prosječna biološka dob bila 57 godina.

Makarem je dodala: 'Bolje pridržavanje svih mjernih podataka Life's Essential 8 i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja može usporiti proces starenja tijela i imati puno prednosti.'

Osam navika kojih bi se trebalo pridržavati za dulji i zdraviji život prema Američkom udruženju za srce (AHA):

Hranite se zdravo

Budite aktivniji

Prestanite pušiti

Prepoznajte važnost kvalitetnog sna

Održavajte zdravu težinu

Kontrolirajte kolesterol