KAKO GA SE RIJEŠITI

Evo zašto imate ustajali miris u perilici rublja

24.10.2015 u 10:12

Bionic
Reading

Od prljavog rublja do ostataka deterdženta ili omekšivača, sve je to dobar recept da odjednom iz perilice počine dopirati neugodan miris i čini vam se da rublje nije čisto. Kako biste otklonili ustajale i neugodne mirise, morate redovno čistiti i paziti perilicu rublja, a evo i kako

Gljivice, plijesni i bakterije stvaraju se unutar perilice ako se redovno ne čisti, a samim time joj skraćujete životni vijek. Dakle, ustajali miris je samo jedan od problema.

Čišćenje perilice

Bubanj perilice najjednostavnije ćete očistiti alkoholnim octom. Ubacite četiri šalice bijelog octa i vruće vode pa zavrtite jedan ciklus. Ako vam se čini da se nakon završenog ciklusa ocat nije isprao, ponovite to još jednom. Na isti način možete očistiti vanjski dio perilice. Uzmite ocat i vodu pa napravite sredstvo za čišćenje. Možete uzeti i sami ocat pa spužvicom izribati nakupine od sapunice i vode te poslije prebrisati. Osim spužvice za pranje, možete koristiti i krpicu od mikrofibre koja će dobro upiti tekućinu.

Guma na vratima je veliki problem jer se na njoj jasno vidi prljavština i teško se skida ako niste imali vremena redovno je brisati. Skinite gumu, namočite je u vodu i ocat pa pustite pola sata, a za to vrijeme operite okolnu plastiku. Ne možete i maknuti gumu, vlažnu krpu od octa stavite na gumu desetak minuta pa zatim dobro izribajte sve gljivice i plijesan koja se nakupila. A tu su još posudice za deterdžent i omekšivač. Kako nije lako zavući ruku u svaki kutak probajte starom četkicom za zube.

Kako čuvati perilicu rublja

Nemojte pretjerivati sa sredstvima za pranje jer zbog toga odjeća neće biti čišća, a viškovi će ostati u perilici i stvarati bakterije i plijesan. Osim toga, tijekom vremena na bubnju i cijevi za vodu može se stvoriti sloj koji je opasan budući da izaziva oštećenja. I nikako nemojte stavljati rublja više od propisanog jer se neće dobro oprati, a nekoliko je puta dovoljno da se perilica ošteti.

Odjeću odmah stavite na sušenje

Prije svega, mokro rublje ne bi trebalo dugo biti u perilici, posebno ne preko noći. U bubnju je vlažno i tamno pa bakterijama i plijesni ne treba puno da se počnu stvarati i razmnožavati.

Polako s omekšivačem

Ponekad se ostaci omekšivača nagomilavaju i stvrdnu u perilici što je pak idealna baza za razvoj bakterija i plijesan. Možda niste znali, ali ocat je čisti prirodni omekšivač. Ako koristite kupljeni omekšivač, svakako ga razrijedite s vodom prije stavljanja u perilicu i nemojte pretjerivati s količinom, jer što više omekšivača stavite, to će se rublje dulje sušiti.

Riješite se ustajalog mirisa

Jedna od solucija je da ulijete malo izbjeljivača s dvije šalice vruće vode i zavrtite ciklus do dva pranja.

Nešto nježniji, ali također učinkovit pristup je pomiješati ¼ šalice sode bikarbone s isto toliko vode pa usipajte u pretinac za deterdžent. U bubanj pak ulijte dvije šalice bijelog octa i uključite pranje.