10 korisniH trikovA

Evo što sve možete napraviti sa šećerom, a da niste ni znali

16.04.2017 u 11:59

Bionic
Reading

Rafinirani šećer jedna je od najštetnijih namirnica za naš organizam, no isto tako jedna od najkorisnijih namirnica koja se koristi za tretmane uljepšavanja, u čišćenju doma ili za razne kućanske trikove koji će vam olakšati svakodnevicu. Zbog svog abrazivnog djelovanja šećer otklanja mrtve stanice kože, mrlje od ruža i kave, može poslužiti kao klopka za komarce, njime možete otopiti led i još štošta drugo

Izbacili ste rafinirani šećer iz prehrane kako biste poboljšali tjelesno zdravlje, umanjili opasnost od dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja te pročistili kožu i dali joj svježi izgled. No silan šećer u kojem ste donedavno uživali jedeći domaće kolačiće i pite, ostavio je traga na vašoj koži. Taj isti šećer koji šteti tijelu i koži kada ga jedemo, može učiniti čuda upotrijebimo li ga kao beauty trik, a može pomoći i u svakodnevnim kućanskim radnjama.

Evo nekoliko načina na koje možete iskoristiti višak šećera:

Napravite vlastiti piling za tijelo

Domaći pilinzi za tijelo zdraviji su i jeftiniji način da uklonite mrtve stanice kože i učinite kožu blistavom. Postoje brojni 'napravi sam' recepti za kvalitetan domaći piling, no najčešći su upravo oni sa šećerom, a za to postoji dobar razlog. Šećer djeluje poput kupovnog pilinga jer otklanja mrtve stanice kože i pomaže lakšem upijanju hidratantnih losiona i krema, zbog čega je koža glatkija i nježnija na dodir. Postupak za dobivanje šećernog pilinga ne može biti lakši nego što jest. Pomiješajte kokosovo ulje s dvostruko više šećera i hranjivi piling je gotov.

Obnovite ispucale usne

Taj isti šećerni piling možete upotrijebiti i za usne. Imate li ispucale usne kojima je potrebna obnova, stavite malo pilinga na četkicu za zube, no pazite da odaberete mekšu četkicu koja nije toliko gruba. Zatim nježno istrljajte usne kako biste uklonili mrtve stanice kože i bit će kao nove. Ne morate kupovati novu četkicu za to, već možete koristiti istu četkicu kojom perete zube, s obzirom na to da je kokosovo ulje dobro i za izbjeljivanje zubiju.

Učinite laktove glatkima

Za piling na područjima tijela s grubljom kožom, poput koljena ili laktova, pospite šećer na prerezanu polovicu limuna. Lakat otisnite na limun i trljajte naprijed-nazad.

Uklonite višak masnoće

Imate li naviku puno raditi u garaži ili kuhinji te su vam ruke često masne od ulja, dodajte malo šećera u tekući sapun kojim perete ruke. Šećer ima abrazivni učinak koji uništava masnoću.

Nahranite cvijeće

Biljke vole glukozu, baš kao i mi. Vjerojatno ste primijetili kako uz kupovno cvijeće dobijete paketić šećera koji služi kao hrana za cvijeće. Možete napraviti vlastitu hranu za cvijeće koja će vaš novi buket očuvati dulje svježim i lijepim. U vazu s cvijećem dodajte žličicu šećera i malo jabučnog octa koji će uništiti bakterije koje se vole hraniti šećerom.

Uklonite ruž sa čaše

Ako mrlja od ruža nije otišla ni nakon strojnog pranja u perilici, pokušajte je ukloniti uz pomoć šećera. Na rub mokre čaše na mjestu gdje se nalazi mrlja, namažite šećer i gledajte kako mrlja nestaje.

Napravite klopku za komarce

Izrežite dvolitarsku plastičnu bocu na pola te u donji dio boce ulijte šećer i vodu. Gornju polovicu boce preokrenite naopako i ugurajte u donji dio boce tako da grlo dodiruje zašećerenu vodu. Oblijepite plastiku samoljepljivom trakom i zamka je gotova. Komarce će privući šećer, a jednom kada uđu u bocu, više neće moći izići.

Zamka za komarce Autor: YouTube

Istopite led

Većina ljudi na spomen leda pomisli na sol, no malo tko zna da šećer jednako dobro može otopiti led. Iako je sol ipak malo bolji saveznik u borbi protiv zaleđenih prilaza i pločnika, ponestane li vam soli, znajte da će i šećer odraditi zadatak. Šećer, baš kao i sol, snižava točku ledišta, stoga se led može topiti unatoč niskim temperaturama.

Potpalite vatru

Ako ste planirali roštilj u prirodi i zaboravili tekućinu za potpalu vatre, spasit će vas malo običnog šećera. Iako nije tako dobar potpaljivač kao i kupovna tekućina, barem vaš roštilj neće imati ukus po kemikalijama.

Očistite mlinac za kavu

Ulijte ¼ šalice šećera u mlinac za kavu i zatim ga obrišite krpom ili prstom. Istresite šećer i još jednom prebrišite mlinac. Šećer će poslužiti kao abraziv te će oribati ostatke kave, a uspješno će upiti i ulje koje ostavlja kava.