NOVI OKUSI

Evo kako ćete zavoljeti i hranu koja vam je mrska

27.03.2013 u 09:40

Bionic
Reading

Ako ne možete podnijeti losos, tofu ili karfiol, možda ih trebate pripremiti na novi način. Karen Page i Andrew Dornenburg, koautori knjige 'The Flavor Bible', kažu kako su kod te hrane njihove slabosti (poput okusa, teksture ili intenziteta) jednostavno njihove prednosti u kojima smo pretjerali, što je osobina koje vrijedi za ljude jednako kao i za hranu

Evo novih ideja kako pripremiti ovih šest nepopularnih i nevoljenih namirnica.

Cikla

Zbog specifičnog okusa, neobične skliskosti ili čudne slatkoće neki ljudi ne vole ovo povrće bogato antioksidansima. No Page i Dornenburg cijene zemljani okus i meku teksturu kuhane cikle kada te savjetuju da se kombinira s kontrastnim sastojcima. To može biti slani, kremasti sir (primjerice kozji ili feta sir), prženi orasi ili bademi - ili oboje. Kremasti i hrskavi elementi služe kao kontrapunkt cikli.

Prokulice
Ova povrtna delicija zna postati siva i neugodnog mirisa ako se prekuha. Ipak, postoji sastojak koji i najveće skeptike prema prokulicama može pretvoriti u obožavatelje. Slatki okus prokulica je sjajan u kombinaciji s dimljenim i slanim mesom. Nemojte ih kuhati, nego ih narežite na tanke ploške i pirjate na maslinovom ulju s češnjakom, čime ćete ih omekšati, a ne raskuhati.

Cvjetača
Imate li i vi zastrašujuće uspomene iz djetinjstva kad su vas tjerali da jedete povrće poput kelja, karfiola ili prokulica, a čiji se jak okus intenzivira kad se kuha predugo. Pripremite li karfiol kao sufle i pospete s puno finog parmezana, ovo će povrće doslovno okusom procvjetati.

Korijander
Neki ljudi mogu biti genetski predisponirani da ne vole korijander, no intenzivna se aroma ove biljke (važne u meksičkoj i tajlandskoj kuhinji) može ukrotiti. U mužaru ga pripremite s maslinovim uljem i poslužite uz piletinu ili ribu. Njegovom jakom okusu odgovaraju jednako intenzivni začini, pa pokušajte s čilijem, s kojim će se uravnotežiti u okusu.

Losos
Losos je popularan u cijelom svijetu, ali su mnogi ljudi oprezni zbog njegovog snažnog okusa. Ipak, slatkim ili jakim začinima možete ublažiti okus ribe. Primjerice, pripremite pljeskavice od lososa i jalapeno papričica koje ćete poslužiti s guacamole namazom na kruhu. I dalje ćete osjećati losos, ali će njegov okus uravnotežiti čili i glatki okus avokada i limete. Možete mu dodati glazuru od limete, meda i malo začina i pripremiti ga na roštilju.

Tofu
Mnogi ga ljudi ne vole zbog teksture, no u trgovinama se mogu naći razne vrste - od svileno mekanih od ekstra čvrstih. No tajna je u tome da teksturu tofua kombinirate s jelom. Tofu zamrznite u zamrzivaču najmanje 24 sata, a kada se otopi, istisnite svu vodu. To će stvoriti pore koje mogu biti ispunjene drugim tekućinama poput marinada, pa ćete imati tofu spreman za roštilj, pečenje ili pirjanje, savjetuje Huffington Post.