BRZO I POVOLJNO

Evo kako ćete se riješiti ustajalog mirisa u perilici rublja

30.09.2016 u 06:58

Bionic
Reading

Perilica rublja jedan je od najvažnijih saveznika kada su kućanski poslovi u pitanju, ali ako je ne budete pazili, nemojte očekivati da vam vjerno služi

Koristite godinama perilicu rublja kako bi zbrinula nagomilane prljave krpice, ali tko brine o njoj. Malo ljudi ima naviku čistiti i održavati perilicu rublja jer se ovako i onako pere, zar ne. No ako nije održavana, sve male nakupine nečistoće, ostaci deterdženata i omekšivača uzvratit će vam udarac pa ćete se začuditi kako se pojavio taj grozan ustajali miris, plijesan i gljivice.

Najpovoljnije i najzdravije sredstvo za čišćenje

Ocat je oduvijek bio idealno prirodno sredstvo za čišćenje, a kada udružite njegovu snagu sa sodom bikarbonom, lako i povoljno očistit ćete doslovce cijeli stan. Za čistu perilicu rublja dovoljno je pak uliti koju čašu bijelog octa i malo sode bikarbone pa odabrati program od 90 stupnjeva da se dobro opere.

I bilo bi dobro taj postupak ponoviti barem jednom mjesečno, a također nemojte dozvoliti da se prljavština ulovi oko gume na vratima ili spremniku za deterdžente. On je posebno pogodan za razvoj gljivica i plijesni jer se nikada ne ispere do kraja. Ako ga možete potpuno izvaditi, kratko ga potopite u toplu vodu s octom i sodom bikarbonom pa zatim oribajte teško dostupna mjesta četkom za pranje bočica.

Kako održavati perilicu

Nakon ove muke, sigurno ćete se potruditi održavati perilicu, a osnovno je pravilo da rublje vješate čim je program gotov. Mokro rublje u zatvorenoj perilici puno će se brže usmrdjeti, a osim što vam prijeti novo pranje rublja, taj grozan miris ostat će u perilici.

Ne pretjerujte s deterdžentom i omekšivačem, za koji kažu da je najveći krivac stvaranja plijesni i gljivica. Rublje se neće ništa bolje ništa oprati, a višak će ostati i u perilici i u rublju. Time riskirate da se primjerice friško oprani ručnici usmrde već nakon što ste nekoliko puta u njih obrisali ruke.

Osim što će od octa i sode bikarbone perilica biti čišća, može vam poslužiti i kod pranja rublja. Jabučni ocat izbit će neugodne mirise s majica u kojima primjerice trenirate, a soda bikarbona pomoći da bijelo rublje bude što svjetlije.