IDEJNO RJEŠENJE

Evo kako ćete adaptacijom stana zadovoljiti sve potrebe

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Često postoje rješenja u postojećim prostorima koja mogu zamijeniti skuplju opciju – kupnju novog stambenog prostora, ali je bitno zadržati funkcionalnost i minimum komocije

Poštovani,

molim savjet za eventualnu mogućnost pronalaženja prostora za još jednu sobu u našem stanu. Skicu dostavljam u prilogu.


Stan je veličine 74 m2 i vodi se kao trosoban stan: ulaz, kuhinja, blagovaonica, dnevna soba, mali WC, kupaonica s WC-om, ostava, dvije sobe i balkon. Naša obitelj broji pet članova, supruga i ja, kći od 17 godina i dva sina od 15 i 14 godina. Sada su djeca u jednoj sobi. Potrebna nam je dodatna soba za kćer. Može li se što uraditi s postojećim prostorom?

Prednosti ovog stana su:
1. Odlična lokacija (orijentacija istok-zapad)
2. Prvi kat
3. Prozor u kupaonici i prozračnost kuhinje (izlaz na balkon)
4. Dosta svjetlosti u cijelom prostoru
5. Veličina stana 74 m2 gornja granica za prodaju u perspektivi
Nedostaci su, osim što nama nedostaje jedna soba:
1. Stan je relativno star, 25 godina
2. Potrebna kompletna obnova kupaonice i kuhinje

Naša razmišljanja su kupiti veći stan od 90 kvadrata s četiri sobe, prozorom u kuhinji i kupaonici, po mogućnosti do drugog kata i na lokaciji Špansko/Malešnica. Sve preko 90 kvadrata je u perspektivi teško prodati. Nismo našli ništa slično. U dilemi smo pokušati adaptirati postojeći stan (ukoliko se može) ili tražiti novi.


Odgovor arhitektice:

Budući da stan s traženim zahtjevima još niste pronašli, predlažemo adaptacije postojećeg stana, na način koji će zadovoljiti vaše potrebe. Često postoje rješenja u postojećim prostorima koja mogu zamijeniti skuplju opciju – kupnju novog stambenog prostora, ali je bitno zadržati funkcionalnost i minimum komocije. Vaš je stan u okviru kvadrature vrlo funkcionalan, ali nažalost, takvim rasporedom nedovoljan za vašu brojnu obitelj. Predlažemo rješenje koje će zadovoljiti vaše prostorne potrebe, uz minimalne troškove adaptacije. Raspored nosivih zidova i instalacija vrlo je određen, pa predlažemo rješenje koje će zadovoljiti i te preduvjete.

Prostor kuhinje prenamijenite u dječju sobu (za dva sina), zonu kupaonice u kuhinju (skraćena je spavaća soba), a ostave u kupaonicu (također je skraćena soba).
Ovakvom prenamjenom prostora dobili ste tri sobe. Soba za sinove je povezana s lođom pa nju možete iskoristiti kao dodatni radni prostor. Koristite krevet sa izvlačenjem donje ladice za potrebe spavanja, kako biste dobili što veću površinu sobe tijekom dana. Podove prekrijte tepisonom ili tepihom.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Roditeljska spavaća soba zadržala je svoju poziciju, ali je nešto manjih dimenzija. Iskoristite zidne plohe za smještaj dodatnih elemenata, kako biste imali što veći garderobni prostor. Soba za kćer je nešto manjih dimenzija, zbog smještaja kupaonice pored, ali je dovoljna za smještaj nužnih elemenata namještaja. I u dječjim sobama maksimalno koristite zidne plohe za zone garderobe.

Kuhinja je dovoljne površine za smještaj sve nužne opreme i namještaja, a ventilirani ormari nadomjestit će ostavu. Vaš zahtjev za prirodnom ventilacijom i rasvjetom je zadovoljen. Kuhinju zatvorite staklenim kliznim vratima, kako bi vizualno bila povezana s dnevnim traktom.

Dnevna zona je ostala u postojećim dimenzijama, što je u vašem slučaju vrlo važno jer je obitelj brojna.

Predlažemo igru sa svijetlim podovima i namještajem u kombinaciji tamnih i svijetlih nijansi. Koristite namještaj čistih linija i nemojte koristiti puno elemenata. Komoda ispod prozora može biti veće dimenzije jer ne narušava prostornost.

Predlažemo garnituru za sjedenje u tamnijoj nijansi, zbog lakšeg održavanja, ali kao suprotnost u blagovaonici smjestite stolice u nešto svjetlijoj nijansi. Prostor blagovaonice je bez direktne prirodne rasvjete i ograđen je pa ćete upotrebom svijetlih boja zida i nešto zelenila unijeti svježinu i u tu zonu.
Kombinirajte bijelu i bež boju na zidovima.

Novim rasporedom prostorija bit će zadovoljeni vaši zahtjevi, a stan će i kao takav biti vrlo konkurentan za prodaju u budućnosti.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi