PROVODE ISTRAŽIVANJA

EU želi limitatore u autima koji će ograničavati brzinu na 115 km/h

04.09.2013 u 15:19

Bionic
Reading

Strani mediji posljednjih dana raspisali su se na temu zakona koji je Europska komisija planirala predložiti već ove jeseni, a prema kojem bi svi automobili uskoro morali biti opremljeni limitatorom brzine

Pojedini proizvođači poput BMW-a i Mercedesa već sada opremaju svoje automobile elektronskom blokadom brzine koja se aktivira pri 250 km/h. EU želi da se ovo ograničenje aktivira ranije. Mnogo ranije - na 115 km/h.

Navodno bi cilj ovog zakona bio smanjiti broj žrtava prometnih nesreća koje svake godine odnesu 30.000 života na europskim prometnicama.

Na burne negativne reakcije promptno su reagirali u Bruxellesu objavom na službenom blogu putem kojeg su donekle negirali orwellovski zakon.

'Izvještaji u medijima posljednjih dana navode kako EU namjerava podnijeti službeni prijedlog ove jeseni kojim bi se uvele automatske kontrole brzine - poznate kao Intelligent Speed Adaptation ISA (Inteligentna prilagodba brzine). Ovo jednostavno nije istina što je Komisija jasno objasnila novinarima prije objavljivanja njihovih članaka', stoji u blogu.

Mnogo je zanimljiviji podatak da Komisija istražuje ovakvu tehnologiju te je planira istraživati i dalje unatoč tome što nema namjeru predlagati nove zakone.