Pod vizionarskim vodstvom chefa Heika Niedera, svakogodišnja gastronomska priredba The Epicure u slavnome ciriškom hotelu Dolder Grand razvila se u meku vrhunske gastronomije u Švicarskoj i šire. Od 9. do 14. rujna, The Epicure se vraća u svom najambicioznijem izdanju do sada, s ukupno 30 Michelinovih zvjezdica koje će se okupiti u The Dolder Grandu
Tijekom posljednjeg desetljeća, The Epicure je čvrsto pozicionirao Zürich na karti visoke kuhinje, a ove se godine mogu očekivati smjela iznenađenja, rijetki talenti i proslavu koja odražava desetljeće inovacija, okusa i zajedništva.
Od svog debija 2014, taj gurmanski festival, koji je osmislio i vodi Heiko Nieder, kulinarski direktor The Dolder Granda i glavni chef tamošnjeg The Restauranta kojeg krase dvije Michelinove zvjezdice, dosad je na prethodnim izdanjima okupio 111 chefova iz 30 zemalja svijeta, s ukupno 249 Michelinovih zvjezdica. U 2025. ta se tradicija nastavlja.
Ekskluzivni degustacijski meniji
Tijekom pet večeri, chef Nieder će udružiti snage s različitim međunarodnim gostujućim chefovima kako bi sastavio ekskluzivne degustacijske menije od osam sljedova – elegantnu fuziju dvaju kulinarskih identiteta, utemeljenih na vještini i kreativnosti. Za veliko finale u nedjelju, gosti će u dvoranama The Dolder Granda imati prilike otkriti stanice za kuhanje uživo, uživati u sparivanjima sa šampanjcima, odabranim koktelima i jelima nekih od ponajboljih chefova svijeta.
Kada je Nieder pokrenuo Gourmet festival The Epicure, teško je mogao naslutiti u kakav će se kulinarski vatromet priredba prometnuti. Danas, na pragu svoje 10. obljetnice, festival je jedan od najvažnijih gastronomskih događaja u Švicarskoj.
S inovativnim konceptima restorana i svojim restoranom vrhunske kuhinje The Restaurant (2 Michelinove zvjezdice, 19 GaultMillau bodova), Nieder je stvorio neodoljivi magnet koji gurmane privlači u Dolder Grand i festival koji je korak po korak stvarao međunarodnu reputaciju. Ukratko, s Epicureom se Zürich definitivno usidrio na svjetskoj karti visoke kuhinje.
Desetljeće kulinarske briljantnosti u Dolder Grandu ovog će rujna obilježiti čitava plejada sjajnih chefovskih imena. 'The Evenings', glavne večere festivala, predstavit će chefove i sljedeće restorane (naznačen je i broj Michelinovih zvjezdica), s tim da će neki od njih kuhati i na finalu u nedjelju:
- Tim Boury, Boury ***, Roeselare, Belgija (srijeda)
- Kai Ho, Taïrroir ***, Taipei City, Tajvan (petak i nedjelja)
- Eric Kragh Vildgaard, Jordnær ***, Kopenhagen, Danska (subota i nedjelja)
- César Troisgrois, Le bois sans feuilles ***, Ouches, Francuska (utorak)
- Kirk Westaway, Jaan by Kirk**, Swissôtel The Stamford, Singapore (četvrtak, subota i nedjelja)
- 'The Final', posljednja večera festivala, okupit će sljedeće chefove:
- Alain Weissgerber, Taubenkobel **, Schützen am Gebirge, Austrija
- Massimiliando delle Vedove, Smoked Room Madrid **, Madrid, Španjolska
- Cristoph Rainer, Ikigai **, Elmau, Njemačka
- David Žefran, Milka **, Kranjska Gora, Slovenija
- Eero Vottonen, Palace **, Helsinki, Finska
- Pascal Steffen, Roots **, Basel, Švicarska
- Lewis Wilson, The Ritz London **, London, U.K.
- Eric Kragh Vildgaard, Jordnær ***, Copenhagen, Danska
- Kai Ho, Taïrroir ***, Taipei City, Tajvan
- Kirk Westaway, Jaan **, Swissôtel The Stamford, Singapore
Festival se neće zaustaviti samo na hrani. U epicentru uživanja sastat će se i neki od najboljih barmena svijeta. Konkretno, De Vie Bar, gost iz 2. okruga u Parizu, miješat će svoje sjajne koktele i poticati umjetnost življenja od utorka 9. do petka 12. rujna. Sips, najbolji svjetski bar 2023 (The World's 50 Best Bars), s adresom u Barceloni, predstavit će visoku razinu inovacija i vještina u subotu 13. i nedjelju 14. rujna.
Rezervirajte na vrijeme
Osim toga, 13. rujna dogodit će se i susret cigara, kavijara i kulinarskih zvijezda. Marka Davidoff će preuzeti vrt Dolder Granda s programom 'Umjetnost miješanja': fine cigare, rijetki porto, šampanjac, kavijar i premijerno predstavljanje ograničenih serija svojih cigara, plus jelovnici od šest sljedova chefova Nicka Brila, Kirka Westawaya i Heika Niedera. Gurmani sa širom paletom uživanja zasigurno neće propustiti taj događaj.
Jelovnike iz Epicurea pratit će fina vina koja je odabrala sjajna mlada sommelierka Katharina Sarrot, dobitnica nagrade vodiča Gault Millau. Jedina iznimka ove godine bit će večera na kojoj će sudjelovati Kirk Westaway (četvrtak, subota i nedjelja), koji drži 2 Michelinove zvjezdice. Poput Heika Niedera, i on je ambasador Maison Kruga te će se u četvrtak udružiti s Heikom Niederom, a njihovu četveroručnu večeru pratit će cuvée Maison Kruga.
Ukoliko ste gurman i hedonist koji si može priuštiti najbolje, svakako rezervirajte na vrijeme.