RECIKLIRANA MODA

Eko dizajn na hrvatski način

  • Autor: R.M.
  • Zadnja izmjena 22.04.2009 16:40
  • Objavljeno 22.04.2009 u 16:10
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Redizajn odjeće je korak ispred kupovanja vintage ili second hand proizvoda. Redizajnirana moda je pretvaranje stare odjeće, bilo da je iznošena, bilo da je izašla iz mode, bilo je jednostavno neželjena, u novu
eko-dizajn.com

eko-dizajn.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Trenutno stanje tekstilne industrije i masovne proizvodnje odjeće pogubno djeluje na okoliš i održivi razvoj. Danas se konzumira trećina odjeće više nego prije četiri godine, a prodaja odjeće se povećala za 60 posto u posljednjih deset godina. Cijena odjeće znatno je pala, a šoping centri su preplavljeni modnim brandovima koji se prodaju isključivo na osnovi niske cijene, a ne na osnovi trajnosti i kvalitete. Jeftina moda postala je profitabilna i popularna.

Želeći ukazati na problem masovne proizvodnje u modnoj industriji i zagađenje okoliša koje iz njega proizlazi te tako osvijestiti društvo i promijeniti njegovu percepciju prema odjeći i kulturi odijevanja, mnogi svjetski dizajneri zadnjih se godina sve više okreću u smjeru eko mode i dizajna. Domaći predstavnici te struje, Damir Bedalov i Mladen Donadini, osmislili su koncept Eko dizajna koji zagovara recikliranje odjeće.

'Redizajn odjeće je korak ispred kupovanja vintage ili second hand proizvoda. Redizajnirana moda je pretvaranje stare odjeće, bilo da je iznošena, bilo da je izašla iz mode, bilo da je jednostavno neželjena, u novu', zaključili su Bedalov i Donadini i pokrenuli koncept nazvan Eko dizajn.

Eko dizajn je rođen 2008. godine, a njegov koncept zasniva se na kupovini već postojećih odjevnih predmeta ili modnih dodataka proizvedenih masovnom proizvodnjom, njihovom redizajniranju i ponovnom plasmanu na tržište. Tako je nastala kolekcija Imitation of life kojom su transformirali svakodnevne, uobičajene odjevne predmete i modne dodatke u ekskluzivne modele.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi