IMA GA SVUGDJE

EFSA: Akrilamid u hrani je potencijalno opasan!

03.07.2014 u 13:50

Bionic
Reading

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) potvrdila je ranija nagađanja da kemijski spoj akrilamid u hrani potencijalno povećava rizik od razvoja raka. Tom su riziku izložene sve dobne skupine, no djeca su najrizičnija skupina

Kemijski spoj akrilamid nalazi se u kavi, čipsu, preprženom tostu, prženim krumpirićima, krekerima i raznim drugim grickalicama, čak i u određenoj dječjoj hrani, a nastaje prilikom pečenja i prženja hrane te prilikom promjene boje hrane, odnosno posmeđivanja.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) potvrdila je ranija nagađanja, temeljena na istraživanjima na životinjama, da akrilamid u hrani potencijalno povećava rizik od razvoja raka za potrošače hrane svih dobnih skupina. 'Kava, proizvodi od prženih krumpira, keksi, krekeri, hrskavi kruh, mekani kruh i određena dječja hrana su važni izvori akrilamida. Na osnovi tjelesne težine, djeca su najizloženija dobna skupina', stoji u izvješću EFSA-e.

EFSA sugerira da će vjerojatno biti potrebno uspostaviti nove zakonske kontrole za prehrambenu industriju kako bi se pokušala smanjiti razina akrilamida u hrani koja se prodaje u restoranima i supermarketima. Također se napominje da je potrebno oblikovati nove smjernice za same kuhare u restoranima kako bi se smanjio udio akrilamida u hrani jer taj opasni spoj nastaje prilikom prženja, pečenja i posmeđivanja hrane, navodi se na stranicama EFSA-e.

Predsjednica EFSA-e, dr. Diane Benford kaže: 'Akrilamid koji se konzumira oralno i apsorbira iz probavnog trakta distribuira se svim organima te opsežno metabolizira. Glicidamid, jedan od glavnih metabolita iz tog procesa, najvjerojatnije je uzrok mutacije gena i tumora čija je pojava uočena u istraživanjima na životinjama.' Međutim doktorica Benford ističe kako dokazi štetnog djelovanja akrilamida na ljude još nisu sa sigurnošću utvrđeni te još uvijek nema konkretnih dokaza njegovog malignog djelovanja.

Stoga su potrebna daljnja istraživanja djelovanja akrilamida na ljude, kako po pitanju hrane u restoranima i supermarketima, tako i istraživanja koja će pokazati razinu zastupljenosti akrilamida u hrani koja se kuha i jede kod kuće.