TVRDI GUARDIAN

Džemperi s ovim detaljem postali su novi statusni simbol u muškoj modi

06.03.2023 u 14:02

Bionic
Reading

Što je zajedničko Davidu Beckhamu, britanskom premijeru Rishi Sunaku i modelima na Fendijevoj reviji, zapitao se Guardian i otkrio da ih sve povezuje džemper s detaljem malog patentnog zatvarača na ovratniku

S dodatkom pola ovratnika i detaljem patentnog zatvarača koji se proteže od vrata do prsa, džemperi ovog tipa postali su novi statusni simbom muškaraca na položaju, odbacivši donedavno omiljenu i rasprostranjenu estetiku košulje i kravate.

Robna marka John Lewis, koja djeluje kao neslužbeni britanski barometar onoga što prosječna osoba kupuje, kaže da je od početka godine prodala 62 posto više ovakvih komada s patentnim zatvaračem nego kružnim ovratnikom. Među kupcima, kako otkriva Guardianu, najpopularnijom se pokazala tamnoplava pamučna inačica sa srebrnim patentnim zatvaračem i po cijeni od 55 funti.

David Beckham nedavno je na Instagramu podržao ovaj trend noseći mornarsko plavu verziju od kašmira brenda Loro Piana, omiljenog među pristalicama prikrivenog luksuza u modnom segmentu.

Ovu tehniku odijevanja, kako ističe Guardian, vole vojvoda od Sussexa i britanski premijer Rishi Sunak

koji redovito nosi džempere s patnetnim zatvaračem preko kombinacije bijele košulje i traoerica. Džemper pd kašmira po izboru princa Harryja djelo je britanskog brenda N.Peal, dok Sunak preferira modele s potpisom legendarnog američkog dizajnera, Ralpha Laurena.

‘Kombinacija košulje i kravate danas izgleda preuštogljeno, bez obzira na lokaciju sastanka’, mišljenja je britanski modni novinar Nick Carvell koji trend džempera s patnetnim zatvaračem uspoređuje s polo majicama i elegantnim tenisicama koje čine izvrsnu alternativu uobilčajenom, poslovnom stajlingu u znaku odijela i kravate.

S viješću da BBC planira ublažitio svoj formalni kodeks odijevanja, ovaj odjevni komad ima veliki potencijal infiltriranja u ormare na masovnoj razini.

Patentni zatvarači prvi se put pojavili 30-ih godina prošlog stoljeća kada je tvrtka Talon Zipper ovladala modernim patentnim zatvaračem. Koncept flisa s četvrtastim patentnim zatvaračem brzo je postao popularan u industriji sportske odjeće jer je omogućio nositeljima da sami reguliraju svoju temperaturu otvaranjem i zatvaranjem dekoltea. U eri ludih 70-ih patentni zatvarači počeli su se pojavljivati na džemperima, ali su uglavnom bili rezervirani za nošenje vikendom.

Streetwear estetika redovito zagovara nošenje komada s detaljem četvrtastog patentnog zatvarača, no tek nedavno postali su relevantnijim na dizajnerskoj sceni. Godine 2019. na balu Met Gala, r’n’b zvijezda Frank Ocean nosio je Pradine komade u znaku jakne ukrašene četvrtastim patentnim zatvaračem - namjerno otkopčanom kako bi otkrio tradicionalnu bijelu košulju i crnu kravatu ispod nje.