ČITATELJI PIŠU

Dubai ostavlja bez daha

13.07.2010 u 15:19

Bionic
Reading

Kada bih ranije pomislila na Dubai moje asocijacije su bile ograničene na Burj Al Arab i staklene zgrade usred pustinje. Zato otvaram sva čula da doživim svoj Dubai. Grad koji je u posljednjih desetak godina postao jedna od najvažnijih točaka na karti svijeta. Ovo je idealno mjesto za kraće odmore i to tijekom svibnja i listopada kada sam i ja otputovala.

Samo putovanje je malo duže trajalo ali isplati se otići i na kraj svijeta za vidjet tako nešto veličanstveno. U prošlosti ovaj grad je živio od ribolova i lova na školjkaše, situacija se drastično mijenja pronalaskom nafte. Znajući da ni nafta neće viječno potrajati vlasti su novce počeli ulagati u turizam kao novi izvor prihoda u budućnosti. Broj stanovnika se kreće oko 1.500.000 što se svakim danom povećava brojnim useljavanjima na površinu od 3 885 km2, što je oko 366stanovnika/km2.

Dubai je jedan od sedam emirata takav kakav je danas stvoren je od 2006 godine. Financira se iz nafte, turizma, međunarodnog poslovanja i mnogih drugih izvora.
Za vidit ono istinski orijentalno trebalo je otići malo sjevernije u Deiru gdje se nalaze Gold Souk, Spice Souk i Silk Souk. Soukovi sazdrže pregršt začina,mirisa,zlata i svile gdje svatko može naći nešto za sebe.

Sam grad je koncipiran tako da nema šetnica, ceste su vrlo prometne i odvojene su palmama i travnjacima. Život unutar grada počinje tek kasnije predveče kad se smanji vrućina i kad se mogu normalnije obavit potrebe stvari. Središte grada i poslovih zgrada je Burj Dubai gdje se vrte ogromni novci, nalaze poslovne zgrade i odsjedaju visoki dužnosnici. Lokalno stanovništvo je na boljem položaju i bolje je plaćeno od doseljenika koji nikada neće imati tako dobar posao niti će dobiti državljanstvo i jednaka prava kao lokalci.

Jedan od najpoznatijih hotela je Jumeirah sa najvećom plažom s koje se pogled pruža na Burj al Arab-hotel jedro, imate dojam kao da plovite na moru. Temperature su visoke tako da je kupanje ugodno,more je jako toplo ako želite shopingirat najbolje je posjetiti Mall of Emirates-najveći shoping centar gdje se možete i skijati. Možete posjetiti i malu Veneciju grad napravljen po uzoru na pravu Veneciju koju možete obići gondulama. A ukoliko vam dosadi gradska vreva možete otići u pustinju u posjet beduinima i večerati s njima.....raj u pustinji....

Noćni život je osiguran na sve strane možete otić najbolji barovi su po cijelome gradu i ulazak je slobodan. Noćni život odvija se i u sklopu luksuznih hotela i resorta, tako da je zabava zajamčena. U svakom slučaju Dubai će vas ostavit bez daha ....

Sve što je lijepo kratko traje. Iako je vrijeme relativna kategorija već nekoliko dana ovog bisera istoka odmara me. Drugačiji mirisi, boje, prizori i visine. Kažu da se vrijednost života ne mjeri brojem dana kada smo disali nego brojem doživljaja koji su nas ostavili bez daha. Razmišljam o tome dok napuštam maglovito arapsko predvečer. Obećajem si povratak ali hoće li do mog idućeg posjeta dovršiti Burj Dubai, najvišu zgradu svijeta, umjetno otočje Palm Jumeirah, grad pod morem Hydropolis ili neko drugo iznenađenje koje ostavlja bez daha…

I na kraju zašto otići u Dubai:
- najviši toranja na svijetu
- najveće zatvoreno skijalište
- najveći shoping centri
- najbolji pustinjski safari
- vodeni park - 8 svjetsko čudo - Palma
- noćni život
- grad pod morem - Hydropolis