DOKAZANE RAZLIKE U KARAKTERU

Drugorođena djeca su buntovnija

29.04.2009 u 14:41

Bionic
Reading

Za razliku od starije braće i sestara, drugorođena djeca u obitelji imaju više šansi da kasnije u životu postanu buntovna, potvrdilo je istraživanje

Znanstvenici vjeruju da su prvorođena djeca više sklona konformizmu, dok su njihova mlađa braća i sestre puno neovisniji. S tim saznanjima vjerojatno će se složiti većina roditelja koji imaju dvoje ili više djece.

Istraživanje objavljeno u časopisu Child Development dokazuje da redoslijed rođenja igra važnu ulogu u razvoju dječje osobnosti. Dokazano je i da su dječaci i djevojčice jako sličnih osobnosti tijekom prvih godina života, da bi u ranim tinejdžerskim godinama postali manje topli i osjetljivi.

Znanstvenici sa sveučilišta Pennsylvania State, Hawaii i Purdue intervjuirali su 364 djece u SAD-u u dobi od sedam do 19 godina te njihove roditelje.

Također su uzeli uzorke sline kako bi izmjerili razinu testosterona i zamolili djecu da vode dnevnik o svojim izvanškolskim aktivnostima. Pokazalo se da su drugorođena djeca bila više naklonjena avanturama, nezavisnija za vrijeme adolescencije, dok se prvorođenima karakteristike nisu mijenjale tijekom godina. Ta saznanja samo potvrđuju da su prvorođena djeca sklona konformizmu, dok su drugorođena buntovna.

Djevojčice koje vrijeme provode s drugim djevojčicama razvijaju ženstvenije karakteristike, dok dečki također postaju muževniji ako se igraju s drugim dečkima. I dečki i curice imaju koristi od druženja s djecom suprotnog spola. Također je dokazano da djeca s bržim rastom razine testosterona u ranoj adolescenciji nisu toliko podložna društvenom utjecaju na razvoj njihove osobnosti.