POVRATAK SA STILOM

Dostojna konkurencija trapericama: Ove hlače dominirat će ljetnom sezonom

19.04.2023 u 06:06

Bionic
Reading

Ljetni mjeseci iz godine u godinu rezervirani su za boho stil odijevanja. Uz detalje resica, etno motiva i zemljanih tonova, karakteriziraju ga kukičani komadi poput hlača, kakvih ni ove godine ne manjka na policama trgovina

Prvo sjećanje na bake mnogi vezuju uz heklanje. Nekad je to bila omiljena zanimacija kućanica, no s vremenom se taj običaj izgubio, a heklane komade odjeće zamijenile su neke druge, popularnije tkanine.

Heklani ili štrikani komadi izvorno su se smatrali jeftinom alternativom čipki, a tijekom Drugog svjetskog rata heklanje je uživalo status dragocjene tehnike, no pravi zamah uslijedio je tek 1960-ih, kada je prepoznato i u modnoj industriji.

Za one koji ne znaju, heklanje ili kukičanje je postupak pravljenja tkanine od vune ili konca. Heklanje se, slično štrikanju, sastoji od provlačenja konca ili vune, a od štrikanja se razlikuje po tome što je aktivna samo jedna petlja i što se koristi samo jedna heklica.

  • +5
Kukičane hlače Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Heklane hlače kao ljetni must-have neizostavne su i ove godine, predstavljajući bezvremenski komad u ormaru. Kao u slučaju heklanih kapa bucket, kukičanim hlačama brojni prognoziraju velik uspjeh u vrućim mjesecima. Pariški Vogue, primjerice, uvjeren je da bi na tronu popularnosti ovog ljeta mogle zamijeniti i omiljene traperice.

Boemski šarm heklanih komada kroz estetiku ludih 70-ih i DIY akcente demonstrirali su u aktualnim kolekcijama brendovi poput Hermèsa, Isabel Marant i Marine Serre, a zamišljeni su u neutralnoj paleti boja za lakoću nošenja od jutra do mraka.

Njihov primjer vjerno slijede drugi brendovi, uglavnom nudeći kukičane hlače također u neutralnoj paleti, dok pojedini poput She Made Me, brenda specijaliziranog za kukičanu modu, idu korak dalje nudeći ih u efektnoj kombinaciji crvene i ružičaste - u skladu s popularnom estetikom barbiecore.