bez mesa?

Volite roštiljati? Ovo je popularan trend koji će osvojiti i najzagriženije mesojede

03.07.2023 u 10:53

Priprema veganskog roštilja

Bionic
Reading

Kada se zaželimo roštilja, meso više nije prvo što nam padne na pamet. Pomislimo na ukusne tikvice i patlidžane, najfinije gljive, genijalne kruščiće i – Veggie pljeskavice, kobasice i ražnjiće! Prateći trendove u kuhinji i prehrambene navike populacije, industrija je postala naklonjena vegetarijancima. Do te mjere da su old school mesojedi prigrlili čari vege kuhinje iz jednostavnog razloga – jer je super ukusna

Zamjene za meso, a nerijetko i za sir, vrhnje i majonezu, toliko su fine da u bitci najboljeg mesnog i vegetarijanskog jela s roštilja teško možete naći pobjednika, priznat će čak i svejedi. Vegetarijanci su, s druge strane, u istom trenu odahnuli jer krumpirići, salata i kečap više nisu njihova jedina opcija za roštilj.

Već sama priprema vegetarijanskog roštilja nešto je drugačija od onog klasičnog. Odaberite ulje biljnog izvora, poput avokada i kokosa, ili tradicionalnog maslinovog ulja. Za dodatnu etičnost u kuhinji pronađite ono s predznakom 'bio', kao i svježe bio začine, a kao dio posebne ponude dostupni su u SPAR supermarketima. Ulje u spreju čuvajte za pečenje namirnica, a pri samom zagrijavanju nauljite roštilj papirnatim ručnicima. Kako biste izbjegli nered, nalijte ulje u posudicu, natopite papir te hvataljkom pridržavajte i mastite rešetke. Roštilj bi u međuvremenu valjalo poklopiti 30 do 40 sekundi do dimljenja, a ako imate namirnice koje su ljepljive, ponovite postupak mašćenja više puta. Tri puta je optimalno.

Priprema veganskog roštilja

Alati koji će vam omogućiti jednostavnije baratanje roštiljem svakako su kvalitetan set za roštiljanje, silikonska hvataljka za lakše okretanje namirnica poput Veggie pljeskavica, voća i tikvica, kao i posude od aluminija ili s plastičnim poklopcem koje će zadržati sočnost i svježinu grilla, a uz to čuvaju temperaturu namirnica u rasponu od – 20 do + 300 stupnjeva. S obzirom na brzinu pečenja povrća i vegetarijanskih namirnica, preporuka je koristiti električni roštilj s kombinacijom glatke i rebraste površine. Električni roštilji često imaju odvojivu ploču za pečenje i posudu za masnoću, a pojedinačni modeli imaju kućište od bambusa hladno na dodir i cool touch ručke otporne na toplinu. Dok će za klasične roštilje biti dosta rešetka na koju se direktno dodaje meso, vege grill ima super rješenja za pečenje, poput visoke košare za povrće od nehrđajućeg čelika za pečenje sitnijeg povrća ili mrežica za pečenje koje štite komadiće od propadanja kroz rešetku. Također, sve popularniji način roštiljanja je hladno dimljenje uz pomoć spirale i piljevine. Spirala pruža dim šest do osam sati, ovisno o vlazi i vrsti piljevine, a vrlo je funkcionalna prilikom roštiljanja sira, povrća i Veggie kobasica.

Najpopularnije namirnice i kako ih pripremiti

Vege kebab

Tipično grill vege jelo definitivno su ražnjići od povrća, a često sadrže papriku, luk, tikvice, šampinjone te cherry rajčice. Savjet plus: rajčice dodajte zadnje, nakon što se ostalo povrće malo zapeče, jer su najmekše i najlakše se odvajaju od štapića, a ako ne pazite, mogu vam završiti ispod rešetke. Manje tradicionalno povrće za grill su čili i Jalapeño papričice, a one će začiniti okusnu priču, no budite oprezni s doziranjem. Rado viđen gost ovakvog roštilja je kukuruz te se, umjesto klasičnog okretanja na klipu, za potrebe pripreme takozvanog vege kebaba reže na kolutiće. Zero waste opcija je koristiti tanje metalne ražnjiće i pažljivo okretati povrtni kebab. Ako se odlučite za drvene štapiće, preporučljivo je najmanje 30 minuta namakati ih u vodi prije upotrebe da ne bi izgorjeli, pocrnili ili zalijepili namirnice. U slučaju da vas još nismo uvjerili u priču o superiornosti vegetarijanskog roštilja, osvojit će vas podatak da je namirnice potrebno namakati svega 15 minuta u marinadi prije pripreme na roštilju. Zamislite koliko je to minuta manje u odnosu na cjelonoćno mariniranje mesa. Omiljena kombinacija za vege marinadu su maslinovo ulje i aceto sa solju i sušenim začinskim biljem ili neka klasična salsa. Koji god je vaš izbor namirnica i baze, obavezno dodajte ulje i ostale masnoće da se povrće ne bi zalijepilo za roštilj te osušilo. Pečenje povrća izvlači prirodne šećere, a postupkom karamelizacije postaje još ukusnije i sočnije. Sjajan je to način da i najveće skeptike nagovorite da okuse povrće sa žara.

Halloumi

Koliko vegani uživaju u tofuu, toliko vegetarijanci uživaju u halloumiju, idealnoj zamjeni za meso. Omiljeni sir od mješavine kozjeg i ovčjeg mlijeka škripave teksture neizostavan je dio ljetnog menija za roštilj. Zbog visokog tališta lako se može pržiti ili peći na roštilju. Ova omiljena namirnica vuče porijeklo s Cipra i zaštitni je znak mediteranske kuhinje. Poseban je postupak pripreme halloumija na žaru – marinira se 15 minuta, premaže se masnoćom i poprži s obje strane do 10 minuta.

Veganski burgeri i kobasice

Ako želite brzo i ukusno jelo na bazi biljnog proteina, možete isprobati različite vrste vegetarijanskih zamjena za meso, poput Veggie burgera, hrenovki, Veggie Frankfurter hrenovke i Käsekranier kobasica. Zastupljenost ovih namirnica na tržištu možemo zahvaliti biljnom izvoru proteina poput graška, leće, soje, riže, slanutka ili kombinacije kvinoje i kelja. Nakon što je priprema Veggie roštilja gotova, na brzinu popecite kruščiće ili peciva presječena po pola, dodajte hrskavu zelenu salatu, papriku, kukuruz, tanko narezan luk i puno grill chill ili grill tartar umaka. Ovo jelo probajte i s pinđurom, omiljenim namazom na bazi patlidžana. Moguće je od namirnica za burger napraviti i salatu: jednostavno narežite komade pljeskavice na komadiće, dodajte slične sastojke kao pri pripremi burgera, ali bez peciva, postavite sve u duboku zdjelu za povrće i uživajte u bogatstvu okusa.

Voće s grilla

Ako može povrće, može i voće. Prirodna slatkoća u kombinaciji s roštiljem dobiva novu okusnu dimenziju, a mi smo je već prigrlili. Svježe voće poput manga, lubenice i ananasa lijepo se slaže s grillom, a dobar izbor su i marelice, breskve i šljive. Bitno je odabrati voće koje nije previše zrelo ni previše svježe. Prvo će se pretvoriti u kašu, a drugo će vjerojatno izgorjeti. Maslacem namastite voće prethodno očišćeno od koštica i dodajte ga na roštilj na pet minuta na jakoj ili srednje jakoj vatri kako bi se potaknuo proces karamelizacije, a zatim premjestite u posudu za pečenje, poklopite poklopcem i kuhajte na pari 15 minuta da omekša. Izbjeći ćete okretanja povrća i nedovoljno kuhanje iznutra, a dobiti maksimalan okus slatkoće.

Toliko toga se novog i inovativnog može izvesti uz vege roštilj, ali i uvesti neke nove tradicije, one koje nisu toliko vezane za grill. Pecite sljezove kolačiće, ponesite razne grickalice, čipseve, tortilje i pripadajuće umake, gotove ili home-made. Oboružajte se pićem, ležaljkama i dobrom glazbom te jednostavno – uživajte!

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji sa SPAR Hrvatska.