VAŽAN JE UGOĐAJ

Dom za uživanje svim osjetilima

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Boje, materijali i svjetlosni efekti pojačavaju kvalitetu ugođaja u interijeru. Oni stvaraju kompleksnu cjelinu koju vizualno doživljavamo kao ugodan, opuštajući, dinamičan, elegantan, raskošan ili razigran ambijent
interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Opći osjećaj uživanja u prostoru ostvaruje se aktivnim sudjelovanjem svih naših osjetila. Interakcijom opipa, vida, sluha i okusa doživljavamo prostor na osobite načine. Vizualni efekti su vrlo važni u stvaranju ukupnog dojma, jer osjet vida stvara primarne dojmove, koji se upotpunjuju ostalim osjetilima. Upravo iz tog razloga dizajn pojedinih elemenata, kao i opći sklad, koji se postiže pozicioniranjem namještaja i opreme, predstavljaju važan dio u kreiranju konačnog ugođaja u prostoru.

Osjet opipa neizostavan je element detekcije kvalitete prostora ili pojedinih elementa namještaja. Najizravnije podložni opipu su garniture za sjedenje, fotelje, sofe, stolci, prekrivači, posteljina, ukrasni jastučići, podne prostirke i sve ostalo što može doći u direktan kontakt s našom kožom. Osjećaj finoće i mekoće pojačava osjećaj ugode i uživanja i stoga osobitu pažnju posvetite odabiru tkanina i materijala.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Suvremeno doba je nezamislivo bez integriranja tehnike u namještaj ili sam prostor. Tehnički uređaji dosegli su visoke vrijednosti u samom oblikovanju te tako osim svoje primarne tehničke uloge ispunjavaju i estetsku i uspješno se uklapaju s najsmjelijim dizajnerskim komadima namještaja. Zvučni efekti u prostoru, odabranom vrstom glazbe, oplemenjuju prostor i naglašavaju dimenziju koja se ne može doživjeti vizualno. Zvuk na osobit način ispunjava prostor i aktivno sudjeluje u stvaranju konačnog ugođaja.

Nevidljiva, ali osjetna kvaliteta prostora kreira se mirisima, koji ga obogaćuju, naglašavaju, stvaraju asocijacije i bude sjećanja. Prostor osvježite i ispunite mirisnim svijećama, eteričnim uljem, koje se ulijeva u specijalne posude te zagrijava plamenom, ili upotrijebite električne osvježivače, iz kojih se prostorom šire odabrani mirisi. Osobito osvježenje prostora postiže se uvođenjem prirodnog bilja i cvijeća, koje osim mirisom obogaćuje prostor i vizualno.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Osjet okusa i doživljaj interijera osobito su značajni u prostorima kuhinja i blagovaonica, ali i u dnevnim boravcima u kojima se povremeno konzumira hrana. Vrhunski okusi uz vrhunski dizajn i opremu prostora pravo su zadovoljstvo. Dekoracije s voćem odličan su način aktivnog sudjelovanja namirnica u stvaranju estetskih vrijednosti i uvođenja osjeta okusa u doživljaj prostora.

Prostornu kvalitetu, ali i ugođaj doma pojačat će i prisutnost kamina. Vizualno uživanje ostvarit će se dizajnom kamina, koji je najčešće usklađen s načinom uređenja. Mirisne, zvučne, toplinske i svjetlosne ugođaje formirat će plamen otvorenog ognjišta

Interijeri u kojima uživaju sva osjetila pravi su odgovor na zahtjeve suvremenog stanovanja, u kojima dom postaje centralno mjesto za opuštanje, punjenje energijom i stvaranje novih kreativnih ideja. Prepustite se osjetilima i dozvolite im da vas vode pri uređenju doma.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi