TAKO TO RADE FRANCUSKINJE

Do vitke linije bez gladovanja i znojenja

14.09.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Francuskinje su poznate kao lijepe žene koje se znaju dobro brinuti o svome tijelu. Ono što je najzanimljivije je to da nisu sklone dijetama, ali se ipak mogu pohvaliti zavidnom vitkošću. U čemu je njihova tajna?

Francuskinje su žene koje znaju uživati u hrani pa je izbjegavanje bilo koje vrste hrane za njih grijeh. Kako onda uspijevaju ostati tako lijepe? Tajna je u umjerenosti. Francuskinje se ne odriču ni jedne vrste hrane, ali je jedu u umjerenim količinama. Njihov je glavni moto 'jedi sve što želiš, ali u malim količinama'.

Prehrambene navike francuskih žena objedinjene su u knjizi Mireille Guiliano 'Francuskinje se ne debljaju'. Autorica objašnjava kako je moguće da Francuskinje jedu sve što im se sviđa, a ipak uspijevaju ostati vitke i lijepe. Evo koja je tajna lijepih Francuskinja...

Francuskinje jedu sve, ali u malim količinama
Ma kakva dijeta?!
Tek 10 posto Francuskinja je pretilo. Usporedbe radi, među Britankama je zabilježena pretilost od 22 posto. To, naravno, daje novi pogled na stav Francuskinja da su dijete glupost. Punomasna hrana od koje Francuskinje ne bježe zapravo može pomoći vitkosti. Naime, takva hrana dulje i bolje osigurava organizmu potrebnu energiju. Primjerice, kada pojedete maslac mozgu šaljete poruku sitosti. S druge strane, konzumacija dijetnih proizvoda mozgu šalje osjećaj gladi i to je razlog zašto se vrlo brzo nakon konzumiranja dijetnih proizvoda osjećate gladno. Osim toga, količinski ne možete pojesti mnogo punomasne hrane. Francuskinje to znaju te zato i dalje uživaju u siru i tamnoj čokoladi.

Kod kuće se jede najbolje

Sedamdeset i šest posto Francuskinja većinu obroka pojede doma. U ostalim europskim zemljama često se jede vani, kupuje se gotova i polugotova hrana koja se onda priprema kod kuće, a i više se konzumira brza hrana poput sendviča. Hrana koja se priprema kod kuće sadrži manje šećera, soli i aditiva, a i jeftinija je. Dakle, odluka o objedovanju kod kuće je pametna, a francuske žene znaju to već odavno. Važno je zapamtiti da domaća hrana podrazumijeva i pripremu umaka pripremljenih kod kuće, a ne gotovih koji su kupljeni u supermarketima.

Kontrola količine hrane
Iako ne prakticiraju dijete, Francuskinje ipak paze na količinu hrane koju unose u organizam. Jedno nedavno istraživanje otkrilo je da se u francuskim restoranima serviraju porcije koje su 25 posto manje od onih koje se serviraju u američkim restoranima. Već je otprije poznato da što se više hrane nađe na tanjuru, više će je biti i pojedeno. Francuskinje to znaju stoga pažljivo nadziru svoje obroke i uvijek biraju manje količine hrane. Ne odriču se ničega pa čak ni ugljikohidrata koji su na glasu kao najveći neprijatelji vitkosti. Njihova je tajna u malim količinama.

Dugotrajni objedi

Premda danas malo tko ima vremena za dugotrajne objede, Francuskinje se toga ipak ne odriču. Uživanje u hrani nalazi se na listi njihovih prioriteta, a to je dobro i zdravo. Ručak prosječne Francuskinje traje oko dva sata. Građani ostalih europskih zemalja na ručak potroše oko 15 minuta. Francuske žene znaju da je dugo žvakanje hrane i uživanje u okusima tajna vitkosti, ali i zadovoljstva u životu. Ručak objedovan u miru i bez stresa od neprocjenjive je koristi. Dugotrajno žvakanje opskrbljuje tijelo s više nutritivnih vrijednosti, a to je dobro i za vitkost i za zdravlje. Ako i vi težite tome, bolje se organizirajte i ostavite si dovoljno vremena za uživanje u obrocima.