NOVA PRAVILA

Do ravnog trbuha bez puno muke

22.05.2013 u 11:32

Bionic
Reading

Većina pravila za ravan trbuh sadrži puno vježbi, iscrpljujuće brojanje kalorija i zavidnu dozu samokontrole. Nova pravila opuštenija su i dozvoljavaju vam da ponekad napravite koju pogrešku. Uostalom, najnovija istraživanja pokazala su kako možete imati ravan trbuh čak i ako ponekad uživate u vinu, jedete ugljikohidrate i provodite manje vremena u teretani

Donosimo vam nove strategije koje će vam pomoći da istopite naslage na trbuhu.

Popijte čašu vina uz večeru
Uživanje u malo alkohola ne znači da ćete dobiti trbušinu, kažu iz harvardske škole za zdravlje. Ustvari, može biti upravo suprotno. Zanimljivo, ali iako se za koktele, alkohol i pivo kaže da su prazne kalorije, najnovija istraživanja pokazala su kako žene koje piju jedan do dva pića dnevno manje dobivaju na kilaži i teže postaju pretile.

Znanstvenici pretpostavljaju da žene koje si priušte čašicu alkohola zauzvrat sebi uskrate neku drugu namirnicu ili slasticu. No to ne znači da imate zeleno svjetlo za uživanje u alkoholu. Uravnoteženost i umjerenost u svemu ključ je uspjeha.

Više spavajte
Spavanje se ne naziva uzalud beauty sleep. Kanadski istraživači istražili su vezu između spavanja i dobivanja na težini. Ispitanike su pratili šest godina i otkrili kako su oni koji su spavali pet do šest sati po noći dobivali u prosjeku dva kilograma više nego oni koji su spavali sedam do osam sati. I oni koji imaju lagan san više su skloniji pretilosti nego dobri spavači. Naime, spavanje regulira hormone koji utječu na glad.

Obavezno jedite tri mliječna obroka dnevno
Iako se mliječni proizvodi često krive za višak kilograma, jogurt, mlijeko i sir mogu vam pomoći da izgubite višak masnoće.

Naime, u međunarodnom časopisu za pretilost koji je radio studiju na tu temu upozoravaju na važnost mliječnih proizvoda. Otkrili su kako su osobe koje su jele tri šalice jogurta na dan, uz održavanje dijete, smršavjele u 12 tjedana znatno više nego one koje su bile na istoj dijeti, ali su uzimale tablete kalcija. Naime, oni koji su jeli jogurt izgubili su oko dva centimetra u struku, a oni koji su pili tablete samo pola centimetra.

Jedite ugljikohidrate i birajte ih zdravo

Studije pokazuju kako ne trebate potpuno izbaciti ugljikohidrate iz prehrane da biste smršavjeli. Naprotiv, dobri ugljikohidrati s niskim glikemijskim indeksom mogu vam pomoći da izgubite na težini. Istraživanje Journal of Nutrition pokazalo je kako su oni koji su jeli crni kruh, smeđu rižu i žitarice imali manje problema s težinom nego oni koji su u organizam unosili manje ugljikohidrata.

Nisu samo trbušnjaci važni već kombinirane vježbe

Naime, kad jedete takvu hranu, dulje ćete osjećati sitost pa ćete jesti manje ostalih namirnica. Cjelovite žitarice bogate su vlaknima, nakon njih osjećat ćete sitost, a ne dodaju vam kalorije.

Nisu samo trbušnjaci važni
Naime, za ravan trbuh morate se baviti vježbama jakog intenziteta, poput trčanja, plivanja, vožnje bicikla, koje će potaknuti otpuštanje adrenalina, hormona koji tjera tijelo na sagorijevanje sala. Trening treba biti kratak, ali jakog intenziteta, jer su istraživanja pokazala da će upravo takav način vježbanja bolje ubrzati metabolizam nego li četrdesetominutni trening slabog intenziteta. No taj trening morate kombinirati s treningom snage (čučnjevi, sklekovi i slično) i to je najučinkovitiji način za rješavanje masnih naslaga, barem tako tvrdi trener poznatih Marco Borges. Trening snage ojačat će i definirati trbušne mišiće. Svakako ga kombinirajte s ciljanim vježbama za trbuh.

Savjet ekstra:

Konzumirajte svježe voće, ali ga jedite odvojeno od glavnog obroka. Neka vam ono bude međuobrok između doručka i ručka ili ručka i večere.

Ne jedite slatkiše jer debljaju i napuhuju. Šećer, naime, u trbuhu fermentira proizvodeći plinove.

U prehranu uvedite: limun, papriku, češnjak, origano, borovnicu, ananas.