NAJBOLJI PRIJATELJI

Djeca više vole ljubimce nego svoje sestre i braću

08.02.2017 u 15:47

Bionic
Reading

Kaže se da je pas čovjekov najbolji prijatelj, no znanstvenici kažu kako je moguće da ih volimo više nego vlastite sestre i braću

Student psihijatrije Matt Cassells napravio je istraživanje koliko ljudi vole ljubimce. Rezultati ukazuju da su ljubimci ljudima draži od bliske rodbine. Ovo istraživanje ne pokazuje da ljubimci mogu zamijeniti sestre i braću, no pruža dodatne informacije o utjecaju životinja na razvoj i dobrobit djece.

U zapadnom svijetu kućanstva imaju podjednak broj djece i ljubimaca, no napravljeno je vrlo malo istraživanja o utjecaju životinja na djecu.

'Svatko tko je imao ljubimca u djetinjstvu dobro zna koliko ovisimo o životinjama, te da s njima gradimo odnose koji su usporedivi s društvenim vezama. Mi smo željeli otkriti koliko su takve veze snažne u usporedbi s članovima uže obitelji. To bi nam jednog dana moglo pomoći odrediti koliko je važna uloga životinja u zdravom razvoju djece', rekao je Matt Cassells.

Znanstvenici su anketirali 77 12-godišnje djece koja imaju jednog ili više ljubimaca i jedno ili više sestara ili braće. Pitanja su se uglavnom bavila ljubimcima i članovima obitelji, a odgovori pokazuju kako su djeca većinom zadovoljnija odnosima sa svojim ljubimcima, nego sestrama i braćom. Psi su dobili najviše ocjene.

Djeca su također otkrila kako radije razgovaraju o svojim problemima sa životinjama, nego s ljudima.

'Iako ih ljubimci ne razumiju, niti im mogu odgovoriti, djeca su podjednako iskrena s životinjama koliko i s članovima svoje uže obitelji. Ljubimci imaju prednost jer se njihova nemogućnost odgovora  čini kao razumijevanje bez osuđivanja', kaže Cassells.

Dosadašnja istraživanja pokazala su kako dječaci razvijaju snažnije odnose s ljubimcima nego djevojčice, no rezultati ovog istraživanja to ne potvrđuju, već upućuju da je obratno. Prema Cassellsovom istraživanju, djevojčice su iskrenije s ljubimcima i grade dublje odnose s njima.

Bilo kako bilo, ovo je istraživanje dobar korak u pravom smjeru. Bilo bi korisno bolje proučiti kako ljubimci djeluju na djecu s obzirom da očito predstavljaju određenu društvenu podršku tijekom odrastanja što možda ima važan utjecaj na psihičko zdravlje u kasnijem životu. No, takva su istraživanja tek u začetku.

YouTube Autor: YouTube