U PREHRANI JE SPAS

Dijeta koja pobjeđuje rak dojke

05.10.2010 u 14:39

Bionic
Reading

Hrana je zasigurno važan faktor koji nas štiti ili povećava izloženost određenim bolestima. No što jesti kako bismo smanjili rizik od obolijevanja od raka? Nakon 25 godina istraživanja dr. Mary Flynn izradila je poseban program prehrane koji se suprotstavlja raku dojke te pomaže i zdravim i bolesnim ženama

Tijekom godina provođena su mnoga istraživanja koja su nastojala pronaći najbolji program prehrane koji smanjuje rizik od obolijevanja od raka. Međutim, kada bi netko i odlučio prehranom smanjiti izloženost raku, zbog velikog broja istraživanja i savjeta bio bi zbunjen.

Nova knjiga slavne dijetetičarke Mary Flinn obećava pomoć te donosi jasne savjete oko izbora prehrane. Nakon 25 godina iskustva i istraživanja dr. Mary Flinnn izradila je jedinstveni program prehrane koji pomaže u borbi protiv raka dojke, kako za zdrave žene tako i za oboljele.

Trudite se jesti što više povrća

Primarni cilj ove dijete je gubitak težine jer poznato je da pretilost povećava rizik od oboljenja od raka dojke, a i jedna je od nuspojava liječenja. Međutim, dr. Flynn kaže da je gubitak težine tek pola bitke, druga polovica je smanjenje biomarkera raka - proteina i tvari u krvi koji ukazuju na razinu rizika koji vam prijeti od bolesti.

Ono po čemu se ova dijeta razlikuje od ostalih je obogaćenost mastima, koju su druge dijete izbjegavale u širokom luku. Dr. Flynn, koja radi na prestižnom Sveučilištu Brown, objašnjava da prehrana s niskom razinom masti može čak i povećati šanse za razvoj bolesti. Na to ukazuje studija na 50.000 žena kod kojih je prehrana s niskom razinom masti udvostručila rizik za razvoj bolesti - vjerojatno zato što tijelo treba masti kako bi preradilo hranjive tvari iz hrane.

Prema programu prehrane dr. Filnn dozvoljeno je čak i crveno vino, koje su druge dijete naglašavale kao strogo zabranjeno.

Ono što sigurno svakoga zanima jest da li ova dijete doista djeluje – nedavno istraživanje otkrilo je da su žene pridržavajući se dijete uspjele smanjiti težinu, a i njihovi biomarkeri raka su se poboljšali.

Dijeta dr. Flinn bazirana je na mediteranskoj prehrani koja je već prije dokazala učinkovitost u smanjenju rizika oboljenja od raka. Ono što je iznenadilo sve žene jest to što je hrana preporučena ovom dijetom i više nego ukusna, a dopušteni su čak i kolači i druge poslastice. Dr. Flinn nikako ne preporučuje gladovanje. Dnevno se unosi oko 1.500 kalorija, a nakon što se dosegne željena težina, dugoročno se može ostati na ovoj prehrani, čak i uz dan odmora od dijete.

Ključno je birati namirnice na temelju jednostavnih smjernica:

Meso
Prema preporuci dr. Flinn trebalo bi izbjegavati meso, uključujući ribu i morske plodove. Iako ga ne smatra lošim, prema njenim riječima meso nema antikancerogeno djelovanje koje je u ovome slučaju nužno. Njezina idealna antikancerogena dijeta bila bi u potpunosti vegetarijanska.

Ukoliko se ipak odlučite jesti meso, doktorica Flinn preporučuje do 370 grama mesa peradi ili morskih plodova tjedno. Polovica te količine se može jednom mjesečno zamijeniti ostalim vrstama mesa – svinjetinom, govedinom i janjetinom.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je vrlo bitan sastojak u borbi protiv raka dojke. Njime možete lako zamijeniti ostale puno štetnije masnoće, a bogato je antioksidansima i vitaminom E. Osim toga, maslinovo ulje usporava probavu i na taj način smanjuje glad između obroka.

Cjelovite žitarice su vrlo bitne jer sadrže vlakna koja pomažu u reguliranju tjelesne težine i smanjuju razinu estrogena u krvi te tako umanjuju rizik od oboljenja od raka.

Povrće
Povrće je veoma bogato sastojcima koji se uspješno bore protiv raka te je potrebno u dijetu uključiti što različitiju mješavinu ovih zdravih namirnica. Povrće dosta zdravih sastojaka gubi tijekom same pripreme, zbog toga bi ga trebalo samo prokuhati u maslinovom ulju.

Voće
Prema dijeti dr. Flinn količina voća je ograničena na tri porcije dnevno jer većina sadrži dosta ugljikohidrata, što ih čini prepunim kalorija. Prema ovoj dijeti trebali biste biti skloniji voću tamnije boje - što je boja tamnija, voće je bogatije karotenoidima, a time i bolje za vas.

Mliječni proizvodi i jaja
Unos mlijeka, sira i jaja bi trebalo ograničiti na dva puta dnevno. Naime, njima možete u organizam unijeti dosta kalorija, a da ipak ne unesete zdravih i potrebnih sastojaka. Mlijeko može povećati rizik od raka, pa se preporučuje njegova zamjena sojinim mlijekom koje sadrži antikancerogene tvari. Konzumacija jaja se preporučuje jer povećava razinu aminokiselina, vitamina i minerala.