RUČKICE KAO UKRASI

Detalji kojima ćete osvježiti namještaj

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ako kupujete namještaj i dvoumite se oko odabira ručaka, znajte da su moguća samo dva izbora – potpuno čiste fronte ili s vrlo naglašenim ručkama, koje tako postaju ukras namještaja

Iako su elementi oslobođeni bilo kakvih ručkica postali pravi hit, za sve one koje su svjesni nepraktičnosti održavanja ovako dizajniranog namještaja, (vidljivi otisci prstiju), nude se i drukčija rješenja - s naglašenim ručkicama. Ako odaberete drugu varijantu, uklopit ćete se u najnovije trendove i riješiti funkcionalne probleme.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ručkice se mogu istaknuti ugradnjom led rasvjete

Dizajn ručaka, koje se nude na tržištu ili su već ugrađene u namještaj, vrlo je raznovrstan, a prilikom odabira je najvažnije da oblik pojedinog komada namještaja i ručkica bude harmonično sjedinjen u svom konačnom izgledu. Ručkice postaju bitan dio u dizajniranju namještaja, naglašene su svojom dimenzijom, oblikom, bojom ili načinom postavljanja.

Osim postavljanja odabranih ručkica, mogu formirati kroz dizajn fronti. Na taj način ruke postaju ugradbene, ne zauzimaju fizički prostor već su sastavni dio ploha koje otvaraju. Mogu se istaknuti bojom, načinom obrade ili osobitom izvedbom. Ponekad se izrađuju kao intarzije, udubljenja ili izbočenja na frontama, a karakteristično je da su u istom materijalu kao i elementi namještaja.

Vrlo profinjen i elegantan način isticanja ručkica, koje su integrirane u samu plohu, ugradnja je led rasvjete. Zona predviđena za prihvat fronte se oblikuje na specifičan način, najčešće linijski, a u pozadinu se ugrađuje rasvjeta. Na taj način zona ručkica postaje svjetlosna traka, koja osim naglaska mjesta otvaranja, ima isključivo dekorativnu ulogu, kako za namještaj tako i prostor uopće.

Ako odaberete primjerice regal za dnevni boravak, koji sadrži veći broj vrata i razveden je u svojoj osnovnoj kompoziciji, poigrajte se plohama i ručkicama na način 'puno-prazno'. Puno u ovom slučaju predstavljaju fronte s ručkicama, a prazno one bez. Ovakvom postavom ručkica dodatno dinamizirate regal, vrata koje češće otvarate činite funkcionalnijim i lakšim za održavanje te se uklapate u sve opcije najnovijih trendova.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ručkica se mogu formirati kroz dizajn fronti


Vrlo popularan oblik ručkica je onaj koji je bio hit osamdesetih – kvadratičnog oblika. Njihov izgled gotovo je identičan, ali je dimenzija u kojoj se danas pojavljuje malo povećana. Iako su nekad ovakve ručkice bile sastavni dio sobnih regala, danas se pojavljuju na svim elementima namještaja: kupaonskim, garderobnim, kuhinjskim... Svojim pravilnim geometrijskim oblikom se savršeno uklapaju u moderne koncepcije namještaja.

Jednostavni linijski oblici ručkica su uvijek u modi. Naglašene, kao što to trendovi nameću, ali elegantne tako da se uklapaju u sve stilove i boje namještaja, predstavljaju klasike u svijetu ručkica. Linijske ručkice se izvode kao gotovi elementi, koji se pričvršćuju na fronte većim dijelom njihove dužine ili se ugrađuju duž cijele fronte na vrhu ili dnu. Iako su naglašene svojom dužinom, ovakva postava ručkica može biti vrlo diskretna u konačnom izgledu elemenata.

Tamni namještaj možete osvježiti i dinamizirati postavom ručkica u kontrastnom materijalu ili boji. U ovakvim kombinacijama one postaju vrlo dominantne, pa je važan odabir dizajna samih ručkica. Odaberite smirenije geometrijske oblike, a pogotovo kada se pojavljuju u većem broju. Sama postava ručkica treba biti u određenom kompozicijskom odnosu radi općeg vizualnog sklada.

Ako se odlučite za točkaste ručkice i to one manjih dimenzija, poigrajte se njihovom dinamičnom postavom. One mogu pratiti neobične forme namještaja te biti postavljene nepravilno ili razigrano.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović-Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi