OSOBNI PEČAT

Detalji kojima ćete naglasiti identitet prostora

Interijer_detalji_kolaz

Interijer_detalji_kolaz

Izvor: tportal.hr / Autor: interijerNET.hr

Prostorne vrijednosti stvaraju se projektiranjem, pojačavaju opremanjem te naglašavaju primjenom različitih detalja, koji daju identitet prostoru, ali i oslikavaju osobnost onih koji žive u njemu

'Duh mjesta' koji će odražavati stil života i stvarati atmosferu doma kreira svaki pojedinac u vlastitu stambenom okruženju, bez obzira na eventualnu suradnju ili stalnu uključenost stručnjaka u proces uređenja i opremanja. Detalji predstavljaju 'fine začine', koji će u konačnici dati karakter prostoru.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Igra detaljima može zahtijevati određeno predznanje da se prostorno ne bi sukobili elementi izrazite umjetničke ili neke druge vrijednosti, s onima kategoriziranim kao dio kiča. Osim toga, opterećenost prostora detaljima kao i neprimjerena stilska raznolikost, mogu biti rješenja u kojima se od prevelikog broja različitih elemenata kvalitativno ne ističu oni koji bi doista trebali. Ovakve kombinacije primjerene su za one istančana ukusa s pravom mjerom za odnos kvalitete i kvantitete, dok ostalima preporučujemo posavjetovati se sa stručnim osobama oko postave ili odabira samih detalja.

Identitet prostoru te sliku osobnosti dat će biblioteke integrirane u prostore dnevnog boravka, umjetničke slike i skulpture, koje će stvarati galerijski ugođaj, suveniri s putovanja iz različitih dijelova zemlje i svijeta, koji će prostor na osobit način činiti multikulturalnim, glazbeni instrumenti, koji će svojom prisutnošću nijemo svjedočiti o glazbenim vrijednostima kao i predmeti vlastite izrade, kojima pojedinci izražavaju svoje talente.

Identitet prostora može biti naglašen i detaljima koji će zauzimati samo manji dio prostora, ali će svojim stilskim i dizajnerskim vrijednostima vizualno privlačiti pažnju. Detalje možete hrabro istaknuti već u ulaznom prostoru doma kako biste prikazali karakter i stil života ukućana. Osim dekorativnim predmetima, identitet se može naglasiti i osobitim komadima namještaja koji svojim dizajnom dekoriraju prostor.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Primjena psihe u ulaznom prostoru, dijelu boravka ili spavaće sobe, s izrazito dekorativnom, a ne nužno i upotrebnom funkcijom, bit će pravi odabir za mnoge domove. Kombinacija psihe u finoj klasičnoj izvedbi i dizajnu, s modernom foteljicom ili stolicom, stolnom lampom i eventualno skulpturom, upečatljiv je i neobičan detalj, prvenstveno zbog miješanja stilova, koji u konačnici daju skladnu kompoziciju forme i primijenjenih materijala.

Komadi stilskog namještaja, poput ukrasnih komoda, klub-stolića, fotelja integrirani u popularna minimalistička rješenja, isticat će se na kvalitativan način u prostoru te mu dati specifičnu osobnost koju nosi spoj starog i novog. Iako mnogi još uvijek nemaju hrabrosti za ovakve stilske igre, naglasit ćemo bitno: minimalizam uspješno koketira sa svim stilovima!

Osobito vrijedan detalj u prostoru mogu biti ogledala različitih veličina, oblika i okvira. Od jednostavnih geometrijskih, do raskošnih pozlaćenih, ogledala sa svojim okvirima imaju značajnu ulogu u prostoru. Igre stilovima i oblicima su poželjne, a osobito efektne u ulaznom prostoru gdje se obično postavlja ogledalo za cijelu figuru.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Stojeće ili stolne lampe, osim zadovoljavanja svjetlosnih potreba, mogu imati i osobito dekorativnu ulogu te postati istaknuti detalj prostora. Osobit dizajn koji ističe dimenziju lampe, oblik, način izrade ili primijenjeni materijal, naglasit će je poput skulpture u prostoru. Položaj lampi u prostoru možete jednostavno mijenjati te na taj način osvježavati prostor promjenama te stvarati različite svjetlosne efekte.

Identitet prostora snažno će istaknuti i cvjetni aranžmani, stolnjaci, ukrasne zdjele, tanjuri, svijećnjaci, dekorativni jastučići i mnoštvo drugih detalja. No budite umjereni u njihovoj primjeni kako bi doista bili zapaženi te isticali željeni karakter prostora.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi