KATARZA NOTAMA

Depresivni ste? Izliječite se sviranjem!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.08.2011 12:13
  • Objavljeno 01.08.2011 u 11:17
žena depresija tuga

žena depresija tuga

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Možda to nije vrijedilo za slavne mračnjake Beethovena, Schumanna ili Morrisseya, ali znanstvenici kažu da skladanje pomaže pobijediti depresiju

Znanstvenici su utvrdili da su odrasle osobe koje su u sklopu terapije svirale instrumente, bubnjeve ili ksilofon pokazale manje simptome depresije ili nervoze od onih koje su se liječile samo standardnim postupcima.

Rezultati istraživanja sugeriraju da je sviranje pomoglo pacijentima da iskažu svoje emocije.

'Utvrdili smo da su pacijenti izražavali svoje unutarnje stanje i emocije bubnjanjem ili tonovima improviziranim na udaraljkama. Neki su pacijenti opisali to iskustvo kao katarzično', kaže profesor Jaakko Erkkilä sa Sveučilišta Jyväskylä u Finskoj, koje je provelo istraživanje. 'Pokazalo se da glazbena terapija, uz standardne metode liječenja psihoterapijom i lijekovima, pomaže pacijentima u liječenju depresije i nervoze. Glazbena terapija pomaže ljudima da se izraze i povežu s drugim osobama neverbalnim metodama, čak u situacijama u kojima ne mogu opisati svoje unutarnje stanje', dodaje profesor Christian Gold.

Kliničko ispitivanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Journal of Psychiatry, uključilo je 79 osoba između 18 i 50 godina kojima je dijagnosticirana depresija. Među njima je 46 osoba bilo na terapiji antidepresivima i psihoterapiji, a ostalima je ponuđena i glazbena terapija. Oni koji su bili uključeni u glazbenu terapiju pokazivali su manje simptoma depresije i nervoze čak tri mjeseca nakon tretmana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi