PREPUNI BAKTERIJA

Daleko najprljaviji predmeti u kući su...

14.11.2014 u 09:31

Bionic
Reading

Najprljaviji su u kući, a koristite ih svaki dan. Mnogima će biti jako neugodno iznenađenje da se radi o kuhinjskim krpama i ručnicima

Znanstvenici su zaključili da postoje dva glavna krivca zašto su baš kuhinjske krpe i ručnici najprljavije stvari.

Prvi je razlog to što su većinom stalno vlažni što im omogućava rast i razvoj bakterija, a drugi taj što ih koristimo u prostorima koji imaju najviše bakterija u svakom domu.

Studija provedena na sveučilištu Arizona tako je otkrila da se u 89 posto kuhinjskih krpa nalaze koliformne bakterije, one koje se inače nalaze u fekalijama, a u 25,6 zloglasna bakterija E. coli.

Znanstvenici smatraju da je razlog toliko prljavim kuhinjskim krpama to što ih između ostalog koristimo za brisanje ruku i radnih površina pa često mogu doći u kontakt s raznim bakterijama poput onih iz sirovog mesa.

Studija je čak dokazala da se bakterije mogu početi ponovno razmnožavati kada se materijal ponovno smoči. Profesor Anthony Hilton, voditelj bioloških i biomedicinskih znanosti u Astonu, kaže da se bakterije ne mogu potpuno ukloniti pranjem ako se ne radi o visokim temperaturama u perilici rublja. Najbolje bi ih bilo umočiti u izbjeljivač na dvije minute ili kupiti sredstva za dezinfekciju.

To je posebno važno ako je netko od ukućana bolestan, a svaki puta kada se brišete ručnikom ostavljate mikrobni otisak u materijalu. Ostane li ručnik nakon tuširanja mokar, razvijaju se organizmi i nastaje plijesan. Iako većina tih bakterija i organizama nije opasna za zdravlje, mogu se dogoditi ekstremi tako da primjerice netko obriše svoju pozadinu pa na tkanini ostaju zloglasne bakterije. To se lako može dogoditi manjem djetetu ili osobi koja ima virozu.

Liječnica Lisa Ackerley sa sveučilišta Salford ima nekoliko savjeta kako smanjiti razmnožavanje bakterija. Za početak, uvijek ih držite odvojeno, rasprostrite da se mogu posušiti i perite minimalno jednom tjedno na visokim temperaturama. Bilo bi najpametnije imati mali ručnik samo za lice i mijenjati ga svaki dan, a svatko bi naravno trebao imati svoj ručnik za tuširanje i pranje.