ISPADANJE KOSE

Da počnem tražiti periku?

22.02.2011 u 15:12

Bionic
Reading

Kosa je jedan od najvažnijih dijelova naše osobnosti i seksipila. Što učiniti kad nas počne ubrzano napuštati?

Procjenjuje se da čak 50 posto žena u jednom trenutku života 'boluje' od pretjeranog gubljenja kose, ali malo tko o tome govori, kao da je riječ o najnovijem beauty tabuu.

Normalnim se smatra ispadanje stotinjak vlasi dnevno, koje se poveća uoči promjene godišnjih doba ili kao reakcija na veliki stres. Ako povećano ispadanje potraje dulje od pola godine, tada imamo razlog za zabrinutost. No do tada najčešće izgubimo oko 15 posto kose.

Unutarnji uzročnici ispadanja vlasi mogu biti: bolesti, povišena temperatura, kemoterapija, manjak željeza, višak muških hormona, kontracepcijske tablete, iritabilno vlasište sklono perutanju, loša prehrana ili porod. Izvanjski ili mehanički razlozi su: frizure s prečvrsto stegnutom kosom u konjskom repu ili pletenicama, ekstenzije i svakodnevno 'peglanje'.

Jedno od najnovijih istraživanja potvrđuje da dvije trećine žena koje boluju od sindroma policističnih jajnika imaju problema i s povećanim ispadanjem vlasi.

Kako spriječiti gubljenje kose? Za početak, vlas neće biti čvrsta ako svako jutro jedete samo žitarice i voće. Treba doručkovati i proteine, poput jaja, ribe, mesa i svježeg sira. Osim povrća, i ručak mora sadržavati proteine. Što se tiče kose, nebitno je jedete li meso i navečer.

Provjerite krvnu sliku i doznajte razinu bijelih i crvenih krvnih stanica, vitamina B12 , željeza i cinka, provjerite rad štitnjače i razinu hormona.

Na tržištu je toliko različitih tretmana protiv ispadanja kose, ali ako ne znate uzrok ispadanja, kako ćete znati koji nabaviti. Kako ne biste bezuspješno eksperimentirali dok ne otkrijete pravi 'lijek', konzultirajte se s osobnim liječnikom ili dermatologom oko odgovarajućih dodataka prehrani i kozmetičkih preparata protiv ispadanja kose, poput losiona i šampona.