KRALJEVI TALIJANSKE SVETINJE

Costardi's Condensed, rižoto u ruhu pop-art ikone

27.12.2023 u 09:28

Bionic
Reading

Rižoto je, znamo to svi, tipično talijansko jelo na bazi riže, podrijetlom iz Pijemonta, gdje se za njega uzgaja posebna vrst riže. Rižoto je klasa talijanskih jela kuhanih u temeljcu do kremaste konzistencije, mnoge vrste rižota sadrže parmezan, maslac i luk, inače je primo ili predjelo, a poslužuje se samostalno prije glavnog jela.

Naravno da u Italiji postoje mnogi službeni i još mnogobrojniji samozvani majstori rižota. No, braća Christian i Manuel Costardi oduvijek su držani kraljevima talijanskog rižota, i to kraljevima u smislu apsolutnih majstora u njegovoj pripravi, toliko da na jelovniku svog Ristorantea Christian e Manuel u pijemontskome gradiću Vercelli nude njih dvadesetak.

No, postoji i verzija tog jela pripremljena isključivo sa sortom riže carnaroli (koju ti chefovi opisuju kao ukusnu, mirisnu, mekanu izvana, ali s tvrdom dušom, pomalo poput njih) koja je postala simbol njihove kuhinje i ikona među talijanskim predjelima - Costardi's Condensed.

Moramo se vratiti više od 15 godina unatrag, kako bismo ispričali priču o legendi rođenoj 2009, a koja se poslužuje u kultnoj limenci počevši od 2012. Sve je počelo s rižotom od rajčice i željom Costardijevih da odagnaju njihovo, ne previše pozitivno, sjećanje na to jelo koje djeca često jedu u talijanskim vrtićima. Želja je bila stvoriti najbolju verziju tog jela na svijetu, da bi potom sudbina odredila da ono također postane zaslužno i za viziju njihova budućeg kulinarskog stila.

Christian (kuhar) i Manuel (slastičar) školovali su se u obiteljskom restoranu u hotelu Cinzia u Vercelliju, koji su osnovali njihovi baka i djed. Znatiželjni, željni znanja, odrastajući okruženi rižom, oduvijek su željeli u hrani istaći svoj Pijemont putem namirnice koja ga karakterizira te njezinu kulinarsku priču ispričati na suvremen način, održavajući pritom pijemontsku tradiciju živom.

Christian pronalazi snažan poticaj u emocijama i u instinktu u davanju života svojim jelima, dok je Manuel metodičniji, precizniji, studiozniji. Djelomično impulzivan s jedne strane i promišljen s druge, braća savršeno nadopunjuju jedan drugog u kuhinji, stvarajući zabavan i eklektičan odmak što daje život nepredvidljivim jelima koja govore o gastronomskom identitetu temeljenom na klasicima lokalne kuhinje, ali s međunarodnim utjecajima.

Christian i Manuel proputovali su čitav svijet i stekli status ambasadora talijanskog rižota, a svoj restoran u Vercelliju pretvorili u destinaciju koja privlači gurmane iz cijele Italije (i šire), koji tu pristižu da bi uživali u talijanskom predjelu par excellence, pripremljenom comme il faut.

Ako su braća Costardi svoju verziju rižota od rajčice usavršili 2009, za njegov kultni status zaslužna je umjetnost. Naime, tri godine poslije, Vercelli je trebao ugostiti Guggenheimovu izložbu posvećenu pop-artu i Andyju Warholu, a uoči inauguracije, Bob Noto, slavni gurman, fotograf, umjetnik, grafički dizajner, zabavljač (i više od toga), koji je preminuo 2017, slučajno je večerao u restoranu Costardi. Taj prijatelj mnogih talijanskih chefova tom je prigodom s braćom Costardi razgovarao o njihovu izražavanju posvećenom rižotu od rajčice i želji da se on ponudi na jednostavan i praktičan način.

Upravo to bilo je izloženo i tijekom konferencije za tisak povodom izložbe, pa se iznenada rodila ideja o Costardi's Condensedu ili Costardijevoj kondenziranoj riži od rajčice. Dan nakon tog razgovora, Bob Noto je u restoran braće donio etiketu koju je dizajnirao preko noći, inspiriran slavnim slikama Andyja Warhola koje prikazuju konzerve Campbell's Condensed Tomato Soup, popularnoj američkoj instant juhi (čitaj: razrijedi s nešto vode, podgrij i jedi), simbolu potrošačke kulture 60-ih.

  • +4
Costardi Izvor: Costardi / Autor: Promo

Ideja o dizajnu hrane vezanom uz određeni događaj postala je oslonac koju su braća Costardi rabila godinama, stvarajući i druge verzije poput Costardi's Condensed Rice Carbonara (rižoto s paprom, kremom od sira pecorino i umakom od žumanjaka), Costardi's Condensed Taglio Sartoriale Rice (s kremom od sira grana padano odležanog 27 mjeseci, redukcijom piva i kavom u prahu), Costardi's Condensed in Evening Dress (s lignjama i pestom od korijandera) kao i bezbrojne verzije pripremljene za posebne događaje.

Najnoviji dodatak kolekciji je Costardi's Condensed kojeg je ponudio Scat_To, novi restoran otvoren u Torinu unutar Gallerie d'Italia na Piazzi San Carlo, također u vlasništvu braće. U tom slučaju radi se o verziji Archivio Gustatotivo, s raguom od lignji i bazom od paštete od pileće jetrice.

I da ne bismo zaboravili, Costardijeva kondenzirana riža od rajčice, simbol tog pop jela na koje se nadopisala velika priča, priprema se od rajčice, kreme od bosiljka, sira grana padano, pinjola i limunove korice.