RAPSODIJA OKUSA

Čokoladna trilogija - torta s tri vrste čokolade

15.12.2016 u 06:30

Bionic
Reading

Čokoljupce će oduševiti ovaj slasni recept u kojem su spojene tri vrste čokolade

Recept za urnebesno dobru tortu s tri vrste čokoladedonosi zaljubljenica u izradu torti i kolača Jannette Razum čiji Slatki svijet nudi mnogo slatkih i slasnih recepata.

Potrebni sastojci:

Čokoladni biskvit bez brašna

6 jaja
120 g šećera
150 g maslaca
300 g čokolade za kuhanje
prstohvat soli
1 žličica arome vanilije

Krema s mliječnom čokoladom

500 ml slatkog vrhnja
200 g mliječne čokolade
1/2 želatine u prahu

Krema s bijelom čokoladom

500 ml slatkog vrhnja
200 g bijele čokolade
1/2 želatine u prahu

455960,455831,455336,449740

Priprema

Čokoladu i maslac otopite na pari pa ostavite sa strane da se malo ohlade.

Bjelanjke s malo soli izmiksajte u čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte aromu vanilije te otopljenu čokoladu i maslac. Smjesu kratko izmiksajte da se sastojci sjedine pa lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Pripremljenu smjesu izlijte u okrugli kalup za pečenje (26-28 cm). Prije pečenja dno kalupa obložite masnim papirom. Smjesu stavite u pećnicu zagrijanu na 160 °C, a na dno pećnice stavite posudu s vodom.

Biskvit pecite 35-40 minuta. Pečeni biskvit ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku. Biskvit premjestite na tanjur za torte i stavite oko njega obruč od kalupa čije ste stranice obložili masnim papirom.

Želatinu namočite u dvije žlice hladne vode i ostavite nekoliko minuta da nabubri. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, umiješajte pripremljenu želatinu i miješajte dok se ne otopi. Prelijte slatko vrhnje preko razlomljene mliječne čokolade i miješajte dok se ne otopi. Kremu ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku. Ohlađenu kremu izmiksajte da se malo zgusne.

Biskvit stavite na podlogu za torte, a oko njega obruč za torte prekriven masnim papirom kako bi se kasnije lakše odvojio od kreme. Preko biskvita izlijte kremu i spremite tortu u hladnjak da se krema stisne.

Dok čekate da krema od mliječne čokolade očvrsne, na isti način pripremite kremu od bijele čokolade.

Kada krema od mliječne čokolade bude dovoljno čvrsta izlijte na nju kremu od bijele čokolade. Kremu od bijele čokolade također dobro ohladite i izmiksajte prije nego što ju stavite na tortu.

Tako pripremljenu tortu ostavite u hladnjaku nekoliko sati da se obje kreme dobro ohlade i stisnu pa poslužite! Tortu ukrasite po želji šlagom, otopljenom čokoladom ili šarenim mrvicama i cvjetićima od fondana!