IZBJEGNUT STEČAJ?

Chrysler postigao dogovor s kanadskim sindikatima

27.04.2009 u 08:41

Bionic
Reading

S približavanjem 30. travnja, krajnjim rokom za koji je američka vlada uvjetovala Chrysleru početak partnerstva s Fiatom ili ukidanje državne pomoći, sindikati počinju pristajati na kompromise

Prema napisima kanadskih medija, Chrysler LLC, Fiat grupa i sindikat kanadskih automobilskih radnika uspjeli su postići dogovor kojim će se troškovi rada smanjiti na godišnjoj razini za čak 240 milijuna američkih dolara.

Prema novom ugovoru, radnici su se uspjeli izboriti za postojeće nadnice i mirovinske planove, no zato im je ukinut niz drugih beneficija poput podmirenja troškova u poluprivatnim bolnicama, podmirenja troškova školovanja za zaposlenike i drugog.

New York Times je koncem prošlog tjedna objavio da se američko ministarstvo financija i Chrysler LLC spremaju na ispunjavanje 11. poglavlja dokumenta o bankrotu već ovog tjedna, a hoće li nakon ovog koraka Chrysler ipak izbjeći stečaj, ostaje za vidjeti.

Isti dogovor čelnici Chryslera i Fiata moraju postići i s tvrdoglavim američkim sindikatom automobilskih radnika, a ostala su još samo tri dana.