TKO TE ŠIŠA, VLADO

Chrysler odbio povući problematične Jeepove

06.06.2013 u 14:20

Bionic
Reading

Američka agencija za sigurnost u prometu NHTSA, nakon temeljite istrage sudara u kojima su sudjelovala Jeepova vozila, zatražila je od Chryslera povlačenje 2,7 milijuna određenih modela poradi servisne akcije. Iz Chryslera su poručili da to neće učiniti

Ovakav potez proizvođača automobila nije presedan no svakako se ne događa često da netko naže 'ne' vladinoj agenciji. Obično kad NHTSA proizvođačima kaže da skoče, isti pitaju koliko visoko.

Čini se da je Chrysleru ovaj put naloženi skok ipak previsok. Gledano iz financijskog kuta, naravno.

Naime problem u Grand Cherokeejima proizvedenim od 1993. do 2004. te Libertyima proizvedenim od 2002. do 2007. leži u rezervoaru goriva smještenom iza stražnje osovine koji u slučaju sudara može dovesti do eksplozije i zapaljenja vozila. Prema NHTSA-u, više od 50 ljudi smrtno je stradalo u ovakvim situacijama.

U Chrysleru tvrde kako su kod navedenih modela zadovoljili sve sigurnosne uvjete za vrijeme kad su proizvedeni te kako neće pokrenuti servisnu akciju. NHTSA se ne slaže, no da bi privoljela Chrysler na suradnju, morat će održati javno saslušanje i ishoditi sudsku odluku.

Razlog Chryslerove tvrdoglavosti najvjerojatnije leži u kompleksnosti i troška samog zadatka, budući da bi povlačenje zahtijevalo kompletnu zamjenu postojećih rezervoara.

Chrysler ima vremena do 18. lipnja za promjenu odluke.