RAT PROTIV PREHLADE

Četiri tajne sjajnog zdravlja

29.10.2011 u 09:12

Bionic
Reading

Sve vam je to i mama govorila, ali ove korake podupiru i znanstvena istraživanja: perite ruke, boravite na svježem zraku, relaksirajte se i temeljito spavajte, pa će vaš imunološki sustav biti spremniji za borbu s bacilima i virusima

Jeste li se ikada zapitali zašto se uvijek razbolite u vrijeme kad krene sezona viroza i prehlada, dok druge žene koje poznajete prođu lagano kroz taj period kihanja, kašljanja, šmrcanja i visokih temperatura? Stranica Health.com popisala jeključne tajne koje mogu pomoći da ostanete zdravi iako ste okruženi bacilima. Liječnici savjetuju da se cijepite protiv gripe što prije, a zatim slijedite ove jednostavne korake da biste poboljšali svoju zaštitu protiv virusa.

1. Sprijateljite se sa svježim zrakom
Logika kaže da je bolje boraviti u zatvorenim prostorijama gdje je toplo i suho jer tako bolje štitimo naš imunološki sustav nego da smo u hladnim i vlažnim uvjetima. Problem je, međutim, što ste tako u bliskom i stalnom kontaktu s drugim ljudima i klicama. Pobjegnite nakratko na svjež zrak jer ćete tako pobjeći i od neugodnih mikroba, a šetnja na zdravom zraku će pojačati vaš imunitet. Vježbanje povećava količinu monocita i neutrofila koji su prvi stanični obrambeni sistem tijela protiv bakterija i gljivica.

Nedostatak sna može narušiti imunitet
2. Opuštanjem se borite protiv prehlade
Postoji milijun razloga zašto biste si morali priuštiti relaksaciju, no ovaj razlog može biti jedan od vaših prioriteta. Stres povećava našu sklonost da se prehladimo jer dugotrajna napetost oslobađa hormon stresa kao što su glukokortikoidi. To ometa organizam u proizvodnji stanične signalizaciju koja aktivira organizam da imunološki sustav krene u borbu. Kad ste pod stresom, manje je vjerojatno da ćete dovoljno spavati, kvalitetno jesti i vježbati, a to je presudno za jak imunitet.

3. Čiste ruke su sve
Prehlada i gripa lako se prenose dodirom. Ruke držite dalje od očiju, nosa, usta i postanite majstor pranja ruku. Sapun i voda su još uvijek jedna od najučinkovitijih alata za kontrolu i prevenciju bolesti. Bakterije mogu rasti na sapunima u krutom stanju, pa je bolje da koristite bočice s pumpom. Birajte antibakterijski sapun, a ako ste na poslu u stalnom kontaktu sa strankama, ne bi bilo loše koristiti antiseptičnu tekućinu. Dobro osušite ruke jer vlažne ruke brže šire bakterije od suhih.

4. Zlatni san
Povremena besana noć ne treba vas brinuti, ali kontinuirani nedostatak sna može spriječiti imunološki sustav da normalno funkcionira. Jedna je studija utvrdila da sve kraće od sedam sati kontinuiranog spavanja utrostručuje rizik da se razbolite, piše Health.com.