ČUDA PRIRODE

Čemu mačkama služe brkovi

25.01.2017 u 15:42

Bionic
Reading

Mačji brkovi imaju niz funkcija – od orijentacije do pokazivanja kakvog su raspoloženja

Brkovi u ljudskom svijetu nemaju ni približnu važnost koliku imaju u mačjem svijetu. Mačkama brkovi služe za niz stvari – od navigacije i osjećaja za prostor, do dodatnog osjetila kad su u opasnosti i jednog od pokazatelja raspoloženja. Ljudski i mačji brkovi zapravo imaju samo jednu zajedničku karakteristiku – na njima ostaje mlijeko kad ga pijemo.

Mačke imaju posebne dlake koje se nalaze iznad očiju, oko njuške, ispod brade i na prednjim šapama. Te dlake služe kao dodatno osjetilo i mačkama daju bolji osjećaj za prostor.

Mačje posebne dlake sastoje se od keratina – vrste proteina koje inače čine nokte ili rogove – a u njima nema živaca. Mjesta gdje te dlake izlaze iz tijela sadrže mnoštvo živčanih završetaka kako bi mačka što bolje osjetila njihove vibracije koje su posljedica micanja zraka i dodira.

Brkovi mačkama također služe kako bi procijenile mogu li se provući kroz neki uski prolaz, kao i za kretanje po mraku. Zahvaljujući osjetljivosti tih posebnih dlaka mačke sjajno procjenjuju koliko su daleko od prepreka ili plijena.

Psima brkovi služe na sličan način, no ne u tolikoj mjeri. Mačke znaju postati zbunjene kad izgube te posebne dlake. Također, slabije procjenjuju udaljenost kad skaču.

Nakon što je mačka izgubila brk, trebat će nekoliko mjeseci da joj ponovo naraste. Mijenjanje dlake prirodan je proces kod mačaka, pa čak i za brkove. Vlasnici će svako toliko tijekom usisavanja na podu ugledati veliki bijeli brk.

Kao pokazatelj raspoloženja, brkovi usmjereni više prema tlu znak su opuštene mačke, a kad su joj priljubljeni uz lice, to znači da je preplašena. Nakostriješeni brkovi mogu značiti bijes.

YouTube Autor: YouTube