MORATE IH PROBATI

Čak i ako niste ljubitelj ribe, u ovima ćete sigurno uživati

11.04.2016 u 08:49

Bionic
Reading

Ribu bi, prema novijim istraživanjima, trebalo jesti i više od jednom tjedno, odnosno tradicionalno petkom, a za one koji nisu ljubitelji ribe i ne znaju s kojom vrstom početi, pomoći će nekoliko ukusnih prijedloga

Svi smo već nebrojeno puta čuli kako je riba iznimno zdrava te da je treba što više jesti, ali podaci često pokazuju da unatoč tomu ribu jedemo zapravo rijetko. Niste li ljubitelj ribe, a želite promijeniti tu naviku, probajte koju od ovih vrsta.

Tuna

Plava riba poput tune obiluje masnim kiselinama Omega-3 te je izvrstan izvor bjelančevina, vitamina B3, B12, D i A te minerala kalcija, željeza, cinka i kalija. Za prvi put možete u ribarnici kupiti odrezak od tune. To je čisto meso, bez kostiju, a izuzetno hranjivo. Tuna se lako i brzo priprema na tavici. Sa svake strane je zapecite na malo maslinova ulja i složite salatu s prilogom po želji. Ova vrsta ribe nema intenzivan okus, a zapečena kao 'steak' može biti jako dobar uvod u svijet ribljih jela. Ne stignete li do tržnice u nabavu, možete složiti i namaz od tune iz konzerve, i to je dobar početak.

Grdobina

Istraživanja od prije nekoliko godina pokazala su da unatoč našem prelijepom moru i mogućnosti da jedemo svježu ribu, tu priliku loše koristimo. Potrošnja ribe po glavi stanovnika u Hrvatskoj iznosila je oko 8,5 kilograma, dok je, primjerice, u Grčkoj 21 kg, Italiji 24 kg, Francuskoj 33 kg, Španjolskoj 44, Portugalu 57, a na Islandu čak 90 kg ribe. Dakle, nakon tune, primjerice, kupite grdobinu jer je ukusna, nema puno kostiju i ne dajte se zaplašiti njenim izgledom. Koža joj nije jestiva, a ima jednu glavnu kost sredinom tijela. Glava ima nešto više kostiju, ali je možete maknuti pa skuhati riblju juhu. Jednostavno jelo možete napraviti s krumpirom. Složite ploške krumpira, začinite ih pa složite red mesa grdobine i tako u nekoliko slojeva. Završite s krumpirom. Podlijte s malo bijelog vina i peci u pećnici dok krumpir ne omekša, a gornji se sloj malo zapeče. Mladog će krumpira uskoro imati svaki štand na tržnici, a ovo je brzo, zdravo i ukusno jelo s ribom.

Iverak

Osim pomalo smiješnog naziva, riba iverak je također neobičnog, plosnatog izgleda, a neki kažu da je poput romba. Nema puno masnoća, iako one u ribama nisu nezdrave. Meso je lijepe teksture i punog okusa pa ćete sigurno uživati. Nakon što je očistite, ispecite je u pećnici s malo maslinova ulja i začinima poput češnjaka i ružmarina. Na temperaturi od 200 stupnjeva gotova je za 20 minuta. Ako niste ljubitelj ribe, može vam pomoći i video o čišćenju jer sigurno nemate previše iskustva.

List

Ova riba spada u istu porodicu kao iverak, takozvane listovke, ali i izgledom podsjeća na oblik lista. Nekada davno ova je vrsta bila riba za siromašne zato što se nije dobro prodavala i pripremala se za vjerske blagdane posta. Priprema se kao i druge vrste na grillu ili u pećnici. Iako je ukusna u raznim umacima ljubitelji ribe to često izbjegavaju jer je njeno meso jaku ukusno pa je šteta ne uživati u tom okusu. Jedan od jednostavnih recepata, a kojim možete zadiviti ukućane i goste je i onaj chefa Davida Skoke – list s kurkumom i sufleom od blitve