DOKAZANO

Brže uče oni koji koriste olovku umjesto tipkovnice

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.01.2011 12:21
  • Objavljeno 21.01.2011 u 10:56
pišu olovka studenti

pišu olovka studenti

Izvor: Corbis / Autor: Serge Kozak/Corbis

Djeca i studenti koji pišu olovkom bolje uče od onih koji u pisanju koriste tipkovnice, otkrilo je novo istraživanje stručnjaka iz Norveške i Francuske

Očito se neki procesi u mozgu ne razvijaju kad za pisanje koristimo tipkovnicu. Naime, čitanje i pisanje uključuje puno osjetila, kažu znanstvenici koji su vodili istraživanje.

Kada pišete rukom u mozgu se stvara otisak koji se zove senzorimotor i taj proces koji se odvija tijekom pisanja rukom pomaže da prepoznajemo slova. Pisanje na tipkovnici uzrokuje drugačiji odgovor mozga i ne potiče razvoj dijela za učenje jednako dobro.

U testu koji su provodili profesorica Anne Mangen sa Sveučilišta u Norveškoj i neuropsiholog Jean-Luc Velay sa Sveučilišta Marseille dvije skupine volontera trebale su naučiti njima nepoznatu abecedu.

Prvi su se pri učenju koristili olovkom i slova su tako pisali, drugi su za sredstvo učenja imali samo tipkovnicu. Oni koji su učili slova čitajući i pišući imali su najbolje rezultate.

Druga pak istraživanja pokazala su da je područje mozga koje povezujemo s govorom aktivnije kada čitamo tekstove povezane s fizičkom aktivnošću. S druge pak strane, kad čitamo o nečem apstraktnom ili riječi koje ne povezujemo ni sa kakvom akcijom, i to područje mozga manje je aktivno.

'Taj dio mozga aktivniji je ako samo promatrate nekoga tko fizički radi, a vi sami čak ne morate ništa raditi', pojašnjava doktorica Mengen.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi