LIJEPA POHVALA

Britanski Express: Split će vam zaokupiti um i ukrasti srce

23.08.2016 u 15:47

Bionic
Reading

Britanski časopis Express zaljubljen je u drugi najveći hrvatski grad Split pa mu je posvetio posebnu pažnju

Još od davnih dana rimskog cara Dioklecijana Split je bio jedna od najprivlačnijih urbanih lokacija na Jadranu. Iako svijetu slabije poznat od Dubrovnika, Split itekako ima mnogo toga za ponuditi – od starog grada do luke iz koje isplovljavaju brodovi za niz prekrasnih otoka Dalmacije, piše britanski Express

Express je u svom članku obratio pažnju na nekoliko stvari – mjesta koja se isplati posjetiti, smještaj te hranu i piće. Kao splitsku glavnu atrakciju, Express nije mogao odabrati ništa drugo osim starog grada u kojem se nalaze Peristil, Dioklecijanova palača te katedrala sv. Dujma. Kulturni sadržaji isprepleteni su restoranima, kafićima i trgovinama.

Na istočnoj strani povijesne jezgre, Split ima tržnicu sa svježim proizvodima i cvijećem, a na jugu je Riva s nizom kafića pod palmama s pogledom na more. Nešto dalje je luka iz koje polaze razna plovila za okolne otoke, objašnjava Express.


Express nije propustio spomenuti ni zeleni Marjan, kao ni plaže Bačvice i Kašjuni, a posebno ih se dojmilo što hotel Jupiter nudi luksuzan smještaj unutar same Dioklecijanove palače. Od trgovina, Express je posebno izdvojio Filigran Split gdje obitelj Čivljak već četiri generacije proizvodi nakit.

Nakon dugog dana pješačenja Express preporučuje bar Vidilicu na vrhu Marjana s kojeg puca pogled na more, kao i konobu Varoš te restorane Šperun i Bokeriju. Bez obzira o kojem se mjestu radilo, stari grad nudi niz lokacija na kojima posjetitelji mogu nešto popiti i prezalogajiti.

Express svojim čitateljima preporučuje da obvezno trajektom posjete okolne otoke poput Brača i Hvara, ako za to imaju vremena. Kao šećer na kraju, spominju i trenutno popularnu seriju 'Igra prijestolja' koja je jednim dijelom snimana u Splitu, a za što postoji i cjelodnevna tura. Ljubitelji te serije imat će u Splitu priliku vidjeti prijestolje kraljice Daenerys Targaryen, Majke zmajeva.