RASTE BROJ CARSKIH REZOVA

Bolna epiduralna ulijeva ženama strah od poroda?

26.11.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Iako je korištenje epiduralne anestezije gotovo standardni postupak koji ženama smanjuje bol za vrijeme poroda, ponekad se dogodi da očekivano olakšanje ne stigne, a čak četvrtina žena, sudeći prema istraživanju, izložena je bolovima uzrokovanima porodom

Epiduralna je vrsta anestezije koja se daje u donji dio leđa. Djeluje tako da umrtvljuje živčane nastavke pa žena više ne osjeća bolove uzrokovane trudovima prije poroda. Epiduralna se daje čak trećini žena pri porodu i smatra se standardnim postupkom.

Međutim, sudeći prema tvrdnjama Birth Trauma Associationa, svake godine velik broj žena, usprkos primljenoj epiduralnoj anesteziji, ne osjeti nikakvo olakšanje te je prepušteno na borbu s bolovima uzrokovanima trudovima.

Nedjelotvornost epiduralne najčešće se pripisuje teškoćama davanja s kojima su suočeni liječnici. Nepravilno dana epiduralna može izazvati glavobolju, anksioznost i nepotrebnu bol. Znanstvenici smatraju da je broj nepravilno danih epiduralnih anestezija razlog povećanja broja carskih rezova. Naime, čak se tri puta više beba, za razliku od prije 30 godina, rađa carskim rezom.

Isto tako, znanstvenici tvrde da sve više majki koje rađaju drugo dijete zahtijeva porod carskim rezom, upravo zbog negativnog i bolnog iskustva s epiduralnom za vrijeme prvog poroda. Smatra se da je taj broj žena porastao za čak 40 posto.

Zašto je epiduralna anestezija ponekad tako neučinkovita? Doktor Guerin smatra da ima odgovor na to pitanje: 'Najvažniji faktor koji odlučuje hoće li će epiduralna biti uspješna jest vještina i uvježbanost anestetičara. U većini bolnica epiduralnu daju mladi liječnici ili specijalizanti, a ne oni iskusni koji se više bave carskim rezom.'

'Za vrijeme davanja epiduralne vrlo je bitno da žena bude mirna, bez obzira na bolove. No to je ponekad izrazito teško te je liječniku otežano pronalaženje pravoga mjesta. Osim toga, žene ponekad predugo čekaju da bi zatražile epiduralnu, posebice ako rađaju svoje prvo dijete. Prekasno davanje epiduralne djeluje znatno slabije', dodao je doktor Guerin.