KARLOVAČKO RIJEČNO KINO

Bogat program uz brojna druga iznenađenja

09.07.2013 u 14:41

Bionic
Reading

Od trećeg izdanja Karlovačkog riječnog kina dijeli nas svega pet dana. Organizatori ovog jedinstvenog open-air projekta, poduzeće Turbing d.o.o. i Kinoklub Karlovac, i ove godine su svojim sugrađanima i ostalim putnicima namjernicima priredili brojna iznenađenja. Prije svega, Riječno kino ove godine traje čak šest vikenda, od 14. srpnja do 18. kolovoza

I više nego ambiciozan organizacijski skok (prošlogodišnje izdanje trajalo je dva vikenda) na tragu je prvotne ideje o ljetnom kinu tijekom cijele sezone kupanja na Foginovom. Idejna začetnica Riječnog kina, Marija Ratković Vidaković (čiji je to zapravo bio diplomski rad na studiju produkcije pri Akademiji dramske umjetnosti), od samih početaka je isticala viziju Riječnog kina kao multifunkcionalno događanje koje bi u sebi sublimiralo i film i glazbu i kazalište (naravno s naglaskom na film), a jednako tako promoviralo i Foginovo kupalište kao turističku atrakciju i pružilo mu jedinstven, za obična gradska kupališta i nekarakterističan sadržaj.

U tom kontekstu, osim trajanja, organizatori su obogatili sadržaj: uz 14 filmskih naslova, na Foginovom kupalištu ovo ljeto moći će se pogledati tri kazališne predstave, poslušati nastupi pet karlovačkih bendova te sudjelovati u interaktivnom pretprogramu koji svakog petka i subote uključuje različite radionice, utrku na luftićima, turnir u PlayStationu i brojne druge zanimljivosti. Programi za odrasle brendirani su logom generalnog pokrovitelja i nazivaju se Riječno kino uz Karlovačko, dok se programi za djecu nazivaju Riječnim kinom za djecu.

Danas vam otkrivamo cjelokupni program za mjesec srpanj:

14. srpnja - Riječno kino započinje svojim lajtmotivima: luftićima i pivom. U 18 sati mali i veliki kupači moći će sudjelovati na utrci na luftmadracima, dok je u 21.30 na rasporedu Otmica Heineken - napeti triler koji prati otmicu pivskog magnata Alfreda Heinekena. Film je snimljen prema istinitom događaju. Večer zaključuje bend Dado i kajdanke.

19. srpnja - U 21.30 na repertoaru je komični dokumentarac 'Gangster te voli' koji prati Nedjeljka Babića, bračnog posrednika iz Imotske krajine. Prije 25 godina Nedjeljko je ostavio posao parketara kako bi se posvetio karijeri za koju je rođen – spajanju usamljenih muškaraca i žena. Brzo se proslavio, zahvaljujući uspješnosti, ali i svom zvučnom nadimku – Gangster. U Karlovac stiže i ekipa filma koja će uoči projekcije u 20 sati porazgovarati sa svim zainteresiranima.

20. srpnja - svake subote uoči filmskog programa u 20 sati publika Riječnog kina moći će se zabaviti uz turnir u PlayStationu. Pobjednici svake pojedine večere ulaze u veliko finale posljednje subote Riječnog kina. U 21.30 prikazuje se 'Sedam psihopata', crna komedija s prilično bizarnom radnjom i neočekivanim obratima: priča je to o scenaristu bez nadahnuća kojeg utjelovljuje Colin Farrel, otmici psa i bijesnom mafijašu... Nakon filma pozornicu preuzimaju mladi glazbenici iz Downcast Arta.

21. srpnja – ovo je prvi dan kada Foginovo kupalište postaje i kazališna pozornica. U 20 sati na repertoaru je predstava za djecu Gradskog kazališta Zorin dom, 'Najbolji prijatelji'. Riječ je o prvoj profesionalnoj lutkarskoj predstavi nastaloj u karlovačkom kazalištu još 1956. godine, a u svim dosadašnjim izvedbama oduševila je mališane, ali i starije. Predstava govori o prijateljstvu koje ne poznaje granice, razlike i jezike.

26. srpnja - svaki petak Riječno kino za svoju vjernu publiku organizira svojevrsni pretprogram u vidu radionica, razgovora ili tribina i to sve u suradnji s karlovačkim udrugama. Ovaj petak na programu u 20 sati je radionica plesa u organizaciji udruge F.R.E.E. Dance, a u 21.30 na repertoaru je film 'Histerija', povijesna komedija koja nas vraća u London u 19. stoljeće i otkriva kako je nastao za žene jedan od najinteresantnijih izuma – električni vibrator.

27. srpnja – u 20 sati nastavlja se s turnirom u PlayStationu, dok će se u 21.30 karlovačka publika moći upoznati s Hitchcockom. 'Ja sam samo čovjek koji se skriva u kutu s kamerom i promatra', govori o sebi Alfred Hitchcock u ovom filmu. Glumi ga briljantni Anthony Hopkins, a radnja se odvija za vrijeme snimanja filma 'Psiho'. Uloga vrišteće djevojke pod tušem pripala je Scarlett Johansson, dok redateljevu suprugu Almu briljantno tumači Helen Mirren. Večer završava nastupom glazbenog benda Me As Well.

28. srpnja – posljednju srpanjsku nedjelju Riječno kino zaključuje predstavom mladih studenata glume i lutkarstva (inače Karlovčana) s osječke Umjetničke akademije. U 20 sati na rasporedu je 'Zvonar crkve Notre Dame'. Osječki studenti će najmlađe Karlovčane upoznati s ružnim zvonarom i izopćenom Cigankom koji nas uče da prava ljepota dolazi iznutra.

Ovo je samo polovica programa. Brojna iznenađenja (a i poneki spektakl) karlovačku publiku očekuju u kolovozu. Kao i do sada. za sve projekcije osigurano je 1000 sjedećih mjesta – na klupama i, naravno, neizostavnim luftićima. Za sudjelovanje na turniru u PlayStationu i utrci na luftmadracima potrebno se prijaviti do dva sata prije događanja u inbox facebook stranice Riječnog kina uz Karlovačko.

273346,273301,273287,273233