INOVATIVNA IDEJA

Biste li jeli piletinu uzgojenu u labosu?

16.03.2017 u 15:26

Bionic
Reading

Ukoliko i dalje imate dvojbe oko toga je li u redu jesti piletinu, jedna američka tvrtka došla je na zanimljivu ideju

Što mislite o mesu koje je uzgojeno u laboratorijskim uvjetima?

Prehrambena tvrtka Memphis Meats proizvela je piletinu i pačetinu na umjetan način, od stanica, a to znači da nijedna životinja nije pritom stradala, poručili su iz ove kompanije.

Revolucionarna ideja svidjet će se svima onima koji stalno upozoravaju na okrutnost prema životinjama, kao i na općenite uvjete u kojima se životinje drže, uzgajaju, prevoze...  

Ova ideja nije nova! Još 2013. javnost je imala priliku kušati govedinu koja zapravo nikad nije bila krava, ali rezultat nije bio toliko impresivan: okus je bio blag, a cijena mesa previsoka.

Otad tvrtke kao što je Impossible Burger rade na poboljšanju izgleda i okusa pa je u veljači prošle godine Memphis Meats predstavio nešto nazvano 'čista' mesna okruglica.

U svojoj ponudi imaju i umjetnu prženu piletinu i patku u naranči, i to od umjetno proizvedenog mesa peradi.

Umjesto uzgoja životinja, tvrtka jednostavno uzima mišićne stanice životinja i uzgaja ih u labosu posebnim procesom koji uspoređuje s pravljenjem piva.

'Zbilja smo jako uzbuđeni zbog prvog obroka od piletine i patke bez stradanja ijedne životinje. Ovo je povijesni trenutak za pokret 'čistog' mesa. Piletina i patka su često na meniju mnogih kultura diljem svijeta, ali perad uzgojena na konvencionalni način povlači sa sobom brojne probleme za okoliš, dobrobit životinja i ljudsko zdravlje. Cilj nam je proizvoditi meso na bolji način, tako da je ukusno, pristupačno i održivo. Iako je taj 'umjetni' obrok još uvijek preskup, smanjenje troškova proizvodnje bit će jedan od prioriteta Memphis Meatsa', objašnjava Uma Valeti, predsjednica uprave. Ukoliko sve bude po planu, tvrtka je postavila cilj da će do 2021. godine u svojoj ponudi imati 'umjetno' meso spremno za šire tržište.