DOBRA PREVENCIJA

Aspirin u 40-ima smanjuje rizik od raka

29.04.2009 u 12:41

Bionic
Reading

Zdravi ljudi u 40-im godinama mogli bi smanjiti rizik od obolijevanja od raka kasnije u životu redovitim uzimanjem aspirina, zaključili su znanstvenici

Uzimanje aspirina 10 godina prije nego se rak uobičajeno počinje javljati može povećati učinak lijeka, stoji u zaključcima istraživanja obavljenog na više od 50.0000 ljudi. Prijašnja istraživanja pokazala su da muškarci i žene koji piju aspirin imaju manje šanse da dobiju rak debelog crijeva, dojke i druge vrste tumora.

Aspirin blokira učinak COX enzima, proteina koji su okidači upala i povezani su s mnogim vrstama raka. Aspirin svakodnevno piju mnogi pacijenti koji su doživjeli srčani udar u svrhu prevencije, a lanjsko istraživanje dokazalo je da zdravi muškarci iznad 48 i žene iznad 57 godina od aspirina dnevno mogu imati samo koristi.

Zadnje istraživanje proveli su znanstvenici iz Centra za istraživanje raka Ujedinjenog Kraljevstva, a ispitali su sve dostupne podatke o aspirinu i prevenciji od raka.

'Redovito uzimanje aspirina u 40-im godinama može povećati učinak ovog lijeka na sprečavanje nastajanja raka. Uzimanje aspirina u toj dobi najbolje je vrijeme da se zaustavi mogućnost da neke bolest preraste u rak', rekao je profesor Jack Cuzick iz Centra za istraživanje raka.

Međutim, liječnici ipak upozoravaju da nije pametno svakodnevno piti aspirine jer mogu uzrokovati čireve na želucu i opasna krvarenja u crijevima. Profesor Cuzick kaže da je baš zato što se mogućnost tih nuspojava znatno povećava nakon 60-e  najbolje aspirin piti u 40-ima. No svejedno kaže da je još prerano savjetovati ljudima da redovito piju aspirin u svrhu prevencije od raka. Potrebno je, kaže, prof. Cuzick obaviti daljnja istraživanja i bolje identificirati ljude koji imaju veće šanse za obolijevanjem od raka, a koji bi mogli imati koristi od ovog tretmana.